Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 12 έως 14 Ιουνίου 2021

Ημερομηνία: 11 Ιουνίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΕΩΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021: Αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της Εύβοιας και του κεντρικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στα ηπειρωτικά ορεινά της Κρήτης, των βόρειων Κυκλάδων και του βόρειου Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα με συνοδεία χαλαζοπτώσεων.
Πιθανότητα εμφάνισης υδροστροβίλων στο Ικάριο και το Καρπάθιο καθώς και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου.
 
 
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 29 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 16-26 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 16-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 16-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-25 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας. Σταδιακά και προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν παρουσία έντονων αναπύξεων αστάθειας (Cb) στα ηπειρωτικά ορεινά της βορειοανατολικής Ελλάδας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία και την Πελοπόννησο θα είναι έντονα.
Σποραδικές καταιγίδες και στα ηπειρωτικά τμήματα της Κρήτης - αυξημένη πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στα Λευκά Όρη.
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 29 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 17-27 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-29 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 17-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-25 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021: Αναπτύξεις νεφώσεις (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα της βορειοανατολικής Ελλάδας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με βροχές και τοπικές καταιγίδες - ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων στις υπόλοιπες περιοχές.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.
 
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 27 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 18-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 17-26 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-25 βαθμοί Κελσίου
Διαυγής ατμόσφαιρα.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 15 έως 20 Ιουνίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται καιρός βόρειου ρεύματος με αυξημένες νεφώσεις και βροχές στα ανατολικά και βόρεια - τα φαινόμενα στα μέσα της βδομάδας ενδέχεται να είναι έντονα στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά. Θερμοκρασία σε πτώση και σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις μέσες κλιματικές τιμές - σε άνοδο στα τέλη της βδομάδας (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 11/6/2021