Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 12 έως 15 Ιανουαρίου 2021

Ημερομηνία: 11 Ιανουαρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΕΩΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετωπικής δραστηριότητας τις πρωινές ώρες σε τμήματα του Ιονίου, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου της δυτικής Στερεάς, της ανατολικής Στερεάς (τα δυτικότερα τμήματα), της Θεσσαλίας, της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική και το Άγιο Όρος), της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου (κυρίως στα βορειότερα τμήματα) - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και πιθανόν πλημμυρικά ενώ θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Σταδιακά και μέχρι το μεσημερι η μετωπική δραστηριότητα θα κινηθεί ΑΝΑ/ΝΑ και θα επηρεάσει τα υπόλοιπα τμήματα της ανατολικής Στερέας, την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο καθώς και τα υπόλοιπα τμήματα του βόρειου Αιγαίου - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και πιθανόν πλημμυρικά. Ιδιαίτερη προσοχή στον Έβρο, την Σαμοθράκη, την Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Βοιωτία και την βορειοδυτική, βορειοανατολική και ανατολική Αττική.
Σταδιακά και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο χωρίς να αποκλείονται πυρήνες αστάθειας με αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα σε τμήματα της Χαλκδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας και της Εύβοιας.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - στο Ιόνιο από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή και σημαντική πτώση και έως 14 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη), έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 11-19 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-18 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με σποραδικές βροχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, τον Έβρο, την προσήνεμη ανατολική Μακεδονία, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >1100-1300μ.
Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση ασθενή.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στα βορειοδυτικά τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στα ηπειρωτικά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με σποραδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >500-700μ.
 
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 12 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 6-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-15 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού νωρίς τα ξημερώματα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας με σποραδικές ορογραφικές κατά βάση χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >500-700μ. Σταδιακά και μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα - τοπικά έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι αρχικά στην δυτική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με τοπικά έντονες βροχές στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές από το ύψος της βορειοανατολικής Στερεάς και βορειότερα.
Πιθανά προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων. 
 
Άνεμοι αρχικά από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν απο ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση αργά το βράδυ και έως 7 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 13 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-8 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-13 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο - χιονοπτώσεις και σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου και των Σποράδων.
Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά προσήνεμα (νοτιοανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και βορειοανατολική Πελοπόννησος) με την μορφή χιονοπτώσεων ακόμα και σε ημιιπεδινές περιοχές καθώς και στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με την μορφή βροχοπτώσεων/χιονόνερου στα πεδινά και χιονοπτώσεων στα ορεινά.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 4 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 7-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 12 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετός στα κεντρικά, βορειοδυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Αθήνα 3-8 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 0-3 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-12 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (16 έως 17 Ιανουαρίου) αναμένεται νέα σημαντική επιδείνωση. Προσκαιρη βελτίωση το πρωί του Σαββάτου με σχετική καλοκαιρία στα ανατολικά και νότια - επιδείνωση μετά το μεσημέρι από τα δυτικά με χιονοπτώσεις οι οποίες μέσα στην νύχτα/ξημερώματα Κυριακής θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Καιρός ανατολικών προσήνεμων την Κυριακή.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (18 έως 24 Ιανουαρίου) αναμένεται συνέχεια αρχικά της κακοκαιρίας στα ανατολικά και νότια με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού μέχρι τα μέσα της βδομάδας και άνοδος της θερμοκρασίας (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 11/1/2021