Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 19 έως 22 Μαίου 2020

Ημερομηνία: 18 Μαίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 19 ΕΩΣ 22 ΜΑΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 19 Μαίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στην παραμεθόρια ορεινή ζώνη της Μακεδονίας και της Θράκης με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση - πιθανόν ενισχυμένος ΒΑ καταβάτης στην βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 30 βαθμούς στα βόρεια, έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 20-34 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 16-28 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-29 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-30 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 20 Μαίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Έντονες αναπτύξεις αστάθειας (Cb) τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων - τοπικές λασποβροχές στην δυτική και κεντρική Ελλάδα. 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι, στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - ενισχυμένος Ν καταβάτης στην βόρεια Κρήτη.
Θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά, σε πρόσκαιρη άνοδο στα νότια και έως 30 βαθμούς στα βόρεια, έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη λόγω ενισχυμένου Ν καταβάτη θα αγγίξει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου).
Αθήνα 18-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 16-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-27 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-40 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 21 Μαίου 2020: Έντονες νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους μετά το μεσημέρι θα είναι έντονα συνοδεία χαλαζοπτώσεων και ενισχυμένων ανέμων (μπουρίνια).
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές - σταδιακά και προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν έντονες νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα της Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της βόρειας Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα με ένταση των φαινομένων σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοπόννησο. 
Χιονοπτώσεις μέσα στην νύχτα στις υψηλότερες κορυφές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας με υψόμετρο >2200-2400μ.
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στα υπόλοιπα πελάγη από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση - στο Ιόνιο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε ραγδαία πτώση και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 16-27 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-24 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 14-25 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 22 Μαίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με σποραδικές μπόρες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε τμήματα των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης - τοπικά έντονα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 20 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 17-23 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 16-20 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-19 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (23 έως 24 Μαίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται αυξημένη αστάθεια στα δυτικά και βόρεια και σποραδικές βροχές στις υπόλοιπες περιοχές. Βελτίωση του καιρού την Κυριακή.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (25 έως 31 Μαίου) η τάση είναι για αυξημένη αστάθεια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 18/5/2020