Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 27 έως 30 Οκτωβρίου 2020

Ημερομηνία: 26 Οκτωβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 27 ΕΩΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο βόρειο Ιόνιο και τις Κυκλάδες με πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών τοπικών βροχών.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο με τοπικά έντονες καταιγίδες οι οποίες μέσα στην νύχτα/ξημερώματα Τρίτης θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τις ακτές τις Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι από ΝΔ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 22 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 11-22 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-22 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-21 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) κατά περιόδους πυκνότερες με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιόνιου, της Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Θεσσαλίας, της Αττικής, της Εύβοιας, των Κυκλάδων, της Κρήτης, του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, την Βοιωτία, την Φθιώτιδα, την Μαγνησία, την Εύβοια και την Αττική - πιθανόν έντονες χαλαζοπτώσεις κατά τοπους.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές - σταδιακά και μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα της Χαλκιδικής, της Θάσου, του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως ισχυροί - στο Ιόνιο από ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και στην βόρεια Κρήτη από Ν διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και νότια και έως 22 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 12-19 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-22 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-21 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, της Μαγνησίας, της ανατολικής Εύβοιας, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι με τα φαινόμενα να περιορίζονται στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 10-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-21 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της νοτιοανατολικής Χαλκιδικής, της ανατολικής Μαγνησίας, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης με τοπικές βροχές.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία και τον Θερμαϊκό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 11-22 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-21 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-20 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (31 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου) αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών. Θερμοκρασία σε πτώση.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (2 έως 8 Νοεμβρίου) η τάση είναι για τοπικές βροχές στα μέσα της βδομάδας στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα - θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο. Νέα επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 26/10/2020