Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 30 Μαίου έως 1 Ιουνίου 2020

Ημερομηνία: 29 Μαίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 30 ΜΑΙΟΥ ΕΩΣ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 30 Μαίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της Θράκης, του βόρειου  Αιγαίου, των ανατολικών Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών και τοπικών καταιγίδων.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας με τοπικές καταιγίδες (πιθανόν έντονη καταιγίδα και στην Θεσσαλονίκη).
Άνεμοι από ΔΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στην βόρεια Κρήτη από ΔΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 23 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 11-23 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 12-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 12-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 9-22 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 31 Μαίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου και της δυτικής και νοτιοδυτικής Κρήτης με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην Μακεδονία και την Θράκη καθώς και στα ηπειρωτιικά τμήματα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Σταδιακά και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 13-24 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 12-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-23 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, των Σποράδων και της ανατολικής Εύβοιας με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Σοβαρή επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Τρίτης σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας - πιθανές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της βόρειας παραμεθόριας ζώνης.
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Σε σημαντική πτώση το βράδυ στα βόρεια.
Αθήνα 13-25 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-22 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (1 έως 7 Ιουνίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται διττή εικόνα με σημαντική μεταβολή του καιρού, πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονη αστάθεια στις αρχές και βελτίωση με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα τέλη της(Εικόνα 1).
Πιο αναλυτικά την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο >2100-2400μ.
Βελτίωση του καιρού την Πέμπτη και άνοδος της θερμοκρασίας η οποία το Σαββατοκύριακο θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα - τοπικά έως τους 36 βαθμούς Κελσίου.
 
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 29/5/2020