Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 5 έως 9 Αυγούστου 2019

Ημερομηνία: 5 Αυγούστου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 5 ΕΩΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις αστάθειας με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στην Καβάλα και την Θάσο), της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική), της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας (κυρίως στην Μαγνησία και τις Σποράδες) και της βόρειας Εύβοιας.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στον ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου καθώς και σε τμήματα της κεντρικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Περαιτέρω γενίκευση της αστάθειας αργά το βράδυ στην Πελοπόννησο.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο Ιόνιο από Δ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 31 βαθμούς στα βόρεια, έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις ανατολικές περιοχές των Ιονίων νησιών θα είναι 5-7 βαθμούς υψηλότερη και στις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 21-33 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 21-31 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 21-33 βαθμοί Κελσίου
Τρίτη: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί - στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 32 βαθμούς στα βόρεια, έως 35 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο νότιο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 21-33 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 21-36 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 21-33 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο έως μέτριοι - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 33 βαθμούς στα βόρεια, έως 37 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 22-35 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 26-38 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 22-34 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικές νεφώσεις αστάθειας στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές μπόρες στην Ροδόπη.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο Αιγαίο έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και έως 35 βαθμούς στα βόρεια, έως 37 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 2-4  βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 22-37 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 22-38 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 23-35 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 35 βαθμούς στα βόρεια, έως 38 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 25-37 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 22-38 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 21-37 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (10 έως 11 Αυγούστου) αναμένεται αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και σε υψηλά επίπεδα στα δυτικά - τοπικά έως τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στα ανατολικά και νότια λόγω ενισχυμένουν ΒΑ ρεύματος.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (12 έως 18 Αυγούστου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται γενικά καλή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και με υψηλές θερμοκρασίες. Μεταβολή αναμένεται στα τέλη της βδομάδας με πτώση της θερμοκρασίας και αστάθεια σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 5/8/2019