Ο καιρός στην Κύπρο για την περίοδο 7 έως 9 Φεβρουαρίου 2020

 

Ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου

 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 7 ΕΩΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

 

Πιο ψυχρός αναμένεται να είναι ο αυλώνας από αύριο Παρασκευή μέχρι και Κυριακή 7-9 Φεβρουαρίου που θα ρίχνει καθημερινώς την θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες και έτσι μέχρι Κυριακή θα είναι πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες με παγετό σε αρκετές περιοχές του νησιού.

 Ο αντικυκλώνας με κέντρο του σε Γερμανία-Πολωνία συνεχίζει να δημιουργεί μια σφήνα υψηλών πιέσεων προς βόρεια για αυτό και η Κύπρος θα δεχθεί κατάβαση περισσότερου κρύου τις επόμενες ημέρες.

Όμως λόγω του Ισλανδικού χαμηλού βαρομετρικού που βαθαίνει και δυναμώνει κατεβάζει ψυχρό αυλώνα προς Αγγλία που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σπρώχνει τον αντικυκλώνα ανατολικά και να καταρρέει μετά νοτιοανατολικά προς την περιοχή μας διώχνοντας τον ψυχρό αυλώνα από την περιοχή μας στα ανατολικά. Αυτό θα φέρει υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας από Σάββατο απόγευμα και μετά με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου. 

 

Περιμένω λόγω εισχώρησης ψυχρού ρεύματος αέρα στο θαλάσσιο χώρο δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου αυτό το ψυχρό ρεύμα που θα περνά πάνω από τα θερμά νερά της θάλασσας να εμπλουτιστεί με υδρατμούς με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι νεφώσεις και να έχουμε δημιουργία δευτερεύον χαμηλού βαρομετρικού βορειοδυτικά της Κύπρου μεταξύ Ρόδου-Κύπρου και θα έχει την Κύπρο κάτω από άστατο καιρό με βροχές και χιόνια κατά περιόδους με ανοίγματα Παρασκευή και Σάββατο 7-8 Φεβρουαρίου.

 

Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα ακολουθεί πτωτική πορεία με αποτέλεσμα Παρασκευή προς μεσημεριανές ώρες τοπικά τα χιόνια από τα 1200 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 1000 μέτρα και πάνω ενώ βραδινές ώρες Παρασκευής προς πρωινές ώρες Σαββάτου να υπάρχουν πιθανότητες από τα 700 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 900 μέτρα και πάνω αρα σταδιακά θα επηρεάζονται και ψηλά ημιορεινά. Προς το βράδυ Σαββάτου τοπικά μπορεί να ευννοηθούν τα χιόνια έως 300 μέτρα δηλαδή και χαμηλά ημιορεινά αν έχει υετό.

 

Το μεγάλο στοίχημα είναι μετά τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου με πρωινές ώρες Κυριακής που φτάνουμε στο αποκορύφωμα των πολύ ψυχρών αερίων μαζών(ψυχραίνει ακόμα λίγο η ανώτερη ατμόσφαιρα) και αν ενεργοποιηθεί η θάλασσα(Sea Snow Effect) βόρεια της Κύπρου και μαζέψει την κατάλληλη υγρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα τότε χιόνια θα πέσουν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια-εσωτερικό και προς ανατολικά μαζί με τον Πενταδάχτυλο.

 

Καιρικές συνθήκες Παρασκευής βροχερό και με χιόνια το καιρικό σκηνικό πρωινές με μεσημεριανές ώρες με τοπικές καταιγίδες που θα πέφτει και χαλάζι  στα δυτικά, νότια αλλά και σε περιοχές του εσωτερικού προς επαρχία Λάρνακας-Αμμοχώστου ενώ προς το απόγευμα πιο τοπικά τα φαινόμενα αλλά από αργά το βράδυ Παρασκευής προς πρωινές ώρες Σαββάτου εκτεταμμένες βροχές με καταιγίδες στα βόρεια-βορειοδυτικά. 

Ευννούνται ορογραφικά τα δυτικά-νοτιοδυτικά τμήματα της οροσειράς πρωινές ώρες Παρασκευής ενώ προς πρωινές ώρες Σαββάτου ευννοούνται τα βορειοδυτικά τμήματα της οροσειράς.

 

Άνεμοι Δυτικοί κυρίως ενώ στα νοτιοανατολικά σε Νοτιοδυτικοί. Ένταση ανέμων στα 3 έως 5 μποφόρ στο εσωτερικό και 4 έως 5 και παροδικά έως 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Στα ορεινά 5 έως 7 μποφόρ και πιο ψηλά προς Τρόοδος και έως 8 μποφόρ. Ριπές ανέμων στα 7-8 μποφόρ.

Σάββατο μέτριο έως ισχυρό βορειοδυτικό ψυχρό ρεύμα αέρα.

 

Μέγιστες θερμοκρασίες Παρασκευή 7/2 από 15 έως 17 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά από τα 1000 μέτρα και πάνω από 6 έως 9 βαθμούς ενώ από τα 1700 έως 2000 μέτρα από μείον 1 έως μείον 4 βαθμούς.

 

Σάββατο πέφτει ακόμα 2-3 βαθμούς και από τα 1000 μέτρα και πάνω θα είναι από το μηδέν και κάτω αλλά από βράδυ Σαββάτου από τα 750 μέτρα και πάνω θα είναι κάτω από το μηδέν. Αισθητή θερμοκρασία λόγω ανέμου θα είναι 5-7 βαθμούς κάτω από οτι θα αναγράφεται στα θερμόμετρα. Πάνω στο Τρόοδος η αισθητή θα είναι μείον 15 βαθμούς.

 

Την Κυριακή που θα είμαστε στο αποκορύφωμα αυτής της πολυ ψυχρής εισβολής πέφτει και άλλο η θερμοκρασία και από τα 500 μέτρα και πάνω θα είναι από το μηδέν και κάτω. Στα πεδινά στους 6-8 βαθμούς και έως 9 βαθμούς στα παράλια. Αισθητή θερμοκρασία από 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν έως μείον 5 κάτω από το μηδέν.

Τάσος Ιεροδιακόνου-Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος και Προγνώστης Καιρού

YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 6/2/2020