Ο καιρός στην Κύπρο για την περίοδο 8 έως 11 Οκτωβρίου 2019

Ημερομηνία: 7 Οκτωβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΕΩΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
 

Ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό στον Ατλαντικό πιέζει σε υψηλές πιέσεις να ανηφορίζουν βορειότερα με αποτέλεσμα να κατηφορίζει αυλώνας ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών προς κεντρική Μεσόγειο και ακτές της Βορείου Αφρικής.

Στην περιοχή μας μέχρι και αύριο Τρίτη θα επικρατούν δροσερές αέριες μάζες αλλά από Τετάρτη θα υποχωρήσουν. Το ότι παρατηρούνται δροσερές αέριες μάζες οφείλεται στον αυλώνα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες.

Λόγω ισχυρού χαμηλού βαρομετρικού βορειοδυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου εισέρχεται στην κεντροβόρεια Ευρώπη ψυχρό ρεύμα αέρα από τα δυτικά που εκτοπίζει τις ψυχρές αέριες μάζες-αυλώνα ανατολικότερα για αυτό εξασθενούν οι δροσερές αέριες μάζες στη δική μας περιοχή και την θέση τους θα πάρουν θερμές αέριες μάζες από Αφρική.

Ο ομφάλιος λώρος όμως που διοχετεύει ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα θα αποκοπεί από υψηλές πιέσεις βορειοδυτικά της Ελλάδας.

Έτσι αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα με χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται σε κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας θα κινηθούν νοτιότερα προς Αφρική με τάση το χαμηλό να εξασθενεί. Αυτή η διαταραχή μαζί με ένα ακόμα χαμηλό σε Ελλάδα θα δίνουν βροχές-καταιγίδες σε Ιταλία και Ελλάδα. Η όλη αυτή διαταραχή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη δυστυχώς στέλνει θερμές αέριες μάζες στην Κύπρο με άνοδο θερμοκρασίας από Τετάρτη 9/10 και μετά που θα επικρατεί θερμός καιρός από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή 9-11/10 κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή. Ενα σενάριο που σας είχα δώσει αναφορά πριν ημέρες μέσα από τα δελτία μου.

Μπορεί αυτό το θερμό ρεύμα αέρα να μεταφέρει και λίγη σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου

Ηλιοφάνεια με παροδικές τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Ενα πολύ μικρό ενδεχόμενο προς απόγευμα για πιθανές τοπικές ψιχάλες προς ορεινά ή εσωτερικό.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18-20 βαθμούς στα παράλια και στους 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες έως 30 βαθμούς στο εσωτερικό, από 27 έως 29 βαθμούς στα παράλια και από 18 έως 23 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 35-40% σε εσωτερικό, στο 50-65% σε παράλιες περιοχές και 60-75% σε ορεινές περιοχές.
Άνεμοι 1-3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί.

Την Τετάρτη 8/10 ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Από 31 έως 33 βαθμούς στο εσωτερικό, 28-30 βαθμούς στα παράλια και 18-24 βαθμούς στα ορεινά. Άνεμοι 1-3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς βράδυ έως 4 στα παραθαλάσσια αλλά και έως 5 μποφόρ μεταξύ Πάφου-Λεμεσού αλλά και Λάρνακα.

Από Πέμπτη αλλά και Παρασκευή 10-11/10 σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία στο νησί. Με τα δεδομένα στοιχεία φαίνονται θερμοκρασίες στους 34-36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30-32 στα παράλια και 22-27 στα ορεινά.

Σάββατο και Κυριακή 12-13/10 θα παρατηρηθεί πτώση

Τάσος Ιεροδιακόνου
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος και Προγνώστης
Ειδικός συνεργάτης του Primetime.com.cy
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 7/10/2019