Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου 2019

Ημερομηνία: 1 Απριλίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1 ΕΩΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με σποραδικές μπόρες στα νότια Δωδεκάνησα - βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριο έως ισχυροί - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 13-18 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 12-19 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 13-21 βαθμοί Κελσίου
Τρίτη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 8-19 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 8-18 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 8-20 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 8-16 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 11-16 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 7-18 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα. 
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών στα νοτιότερα τμήματα της Δωδεκανήσου καθώς και σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημερώματα Παρασκευής με τοπικά έντονες βροχές στα δυτικά.
Άνεμοι από ΝΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 6-17 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 5-16 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 6-18 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο και το κεντρικό Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 18 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 10-18 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 8-19 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 12-22 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (6 έως 7 Απριλίου) αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού την Κυριακή.
Θερμοκρασία σε άνοδο και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (8 έως 14 Απριλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βροχερή και με θερμοκρασίες σε ελαφρώς χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 1/4/2019