Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 8 έως 12 Απριλίου 2019

Ημερομηνία: 7 Απριλίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΕΩΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στην δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο, τις μεσημεριανές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, της ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη και το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου με υψόμετρο >1200-1400μ. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αργά το βράδυ στα δυτικά και νότια.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο Ιόνιο από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 10-15 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 8-17 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-16 βαθμοί Κελσίου
Τρίτη: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις αστάθειας στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν σε τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Στερεάς και των Κυκλάδων και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου με υψόμετρο >1200-1400μ.
Σταδιακά και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νότιο Αιγαίο και το Κρητικό από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα δυτικά και έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 8-15 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 11-17 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-13 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Καλύτερες καιρικά συνθήκες στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 7-21 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-20 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 12-18 βαθμοί Κελσίου
Πέμπτη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες στα ηπειρωτικά ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης - αυξημένη πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες τις μεσημεριανές ώρες.
Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 9-22 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 8-21 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 7-19 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας,της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς .
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις αστάθειας στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια και έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 11-20 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 9-17 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 7-19 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (13 έως 14 Απριλίου) αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα το Σάββατο. Σταδιακά την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά (κακοκαιρία τύπου Π).
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (15 έως 21 Απριλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βροχερή και με θερμοκρασίες πιθανόν σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 7/4/2019