Πρόγνωση καιρού για τo Σαββατοκύριακο 12 έως 13 Ιανουαρίου 2019

Ημερομηνία: 11 Ιανουαρίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12 ΕΩΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
 
Σάββατο: Χιονοπτώσεις νωρίς τα ξημερώματα σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Χαλκιδικής και της Θράκης με υψόμετρο >100-300μ. Νεφώσεις με βροχές στην Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, τμήματα της δυτικής Στερεάς, το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη (μετά το μεσημέρι) και τα Δωδεκάνησα - τοπικές καταιγίδες στις νοτιότερες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Μαγνησίας, της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου με υψόμετρο >400-700μ. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα (βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα) - χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρο της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου - πιθανόν και στα βορειότερα προάστια της Αθήνας.
Άνεμοι από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΝΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 7 βαθμούς στα βόρεια, έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στα Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη). Παγετός το βράδυ και νωρίς το πρωί σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Κυριακή: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 5 βαθμούς στα βόρεια, έως 13 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 11 βαθμούς στην νησιωτική χώρα (στα Δωδεκάνησα θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
 
Δορυφορική εικόνα της Ελληνικής επικράτειας το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019
Πηγή: worldview.earthdata.nasa.gov
 
 
Προγνωστικοί χάρτες περιφερειών Ελλάδας: 
 
Επόμενη βδομάδα: 
 
Η επόμενη βδομάδα (14 έως 20 Ιανουαρίου) ξεκινάει με νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα βόρεια και σταδιακά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Ελλάδας. 
Σταδιακά και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά προσήνεμα (παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χαλκιδική, νοτιοανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Πελοπόννησος) και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα (βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα) - αυξημένη πιθανότητα για χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βορειοδυτικής, βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής καθώς και στα βόρεια προάστια. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς, το βόρειο Αιγαίο (αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στην Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, τις βόρειες Κυκλάδες καθώς και τα ανατολικότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς (Εύβοια και Αττική) με χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές (έντονες χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις στο βόρειο Αιγαίο και την Εύβοια και υπαρκτή πιθανότητα για υποτροπή του καιρού με χιονοπτώσεις και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας).
Χιονοπτώσεις - πιθανόν ισχυρές - την Τετάρτη το πρωί στο βόρειο Αιγαίο, τις ανατολικές Κυκλάδες, την βόρεια Κρήτη ενδεχομένως και τα βορειότερα τμήματα της Δωδεκανήσου (Πάτμο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκούς, Λέρο, Κάλυμνο, Ψέριμο, Κω και Τήλο καθώς και σε ημιορεινά/ημιπεδινά τμήματα της Αστυπάλαιας, της Σύμης, της Χάλκης, της Καρπάθου και της Ρόδου). Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Νέα επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη και από τα δυτικά με βροχές και τοπικές μπόρες οι οποίες μέχρι το απόγευμα θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας - χιονοπτώσεις στα ορεινά. Παρόμοιες καιρικά συνθήκες την Παρασκευή.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού το Σάββατο με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Καλές γενικά καιρικά συνθήκες την Κύριακή αλλά με πιθανότητα νέας επιδείνωσης μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις αρχές της βδομάδας σε σταδιακή άνοδο στην συνέχεια και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα προς τα τέλη της.
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 11/1/2019