Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 11 έως 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ημερομηνία: 10 Σεπτεμβρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 11 ΕΩΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) οι οποίες αργά το μεσημέρι θα πυκνώσουν σε ηπειρωτικά ορεινά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στον ορεινό όγκο του Ολύμπου), της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου (κυρίως στον ορεινό όγκο του Ταύγετου).
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθυνσεις μέτριοι και τοπικά στην θάλασσα της Ρόδου έως ισχυροί - στα υπόλοιπα πελάγη από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 27 βαθμούς στα βόρεια, έως 29 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην νότια Κρήτη και τις ανατολικές υπήνεμες περιοχές της Καρπάθου και της Ρόδου θα είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 16-28 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 16-27 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-28 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-25 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 15-29 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 12-25 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά και την δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά θα είναι έντονα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Αττικής και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
 
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και βόρεια, σε πτώση στα δυτικά έως 29 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 17-28 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 17-28 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 24-26 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-26 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 16-28 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 12-17 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας, του νότιου Ιονίου και της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικής ασταθειας - βελτίωση του καιρού μέχρι στο μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως ισχυροί
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή έως 30 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην νότια Κρήτη και τις ανατολικές υπήνεμες περιοχές της Καρπάθου και της Ρόδου θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 17-29 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 18-30 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 24-27 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-25 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 14-30 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 12-25 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και βροχές στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 10/9/2021