Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 13 έως 16 Οκτωβρίου 2020

Ημερομηνία: 12 Οκτωβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 ΕΩΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες σε τμήματα αρχικά του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου και στην συνέχεια της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της υπόλοιπης Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της υπόλοιπης Πελοποννήσου με μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και πλημμυρικά με μετωπική κίνηση από δυτικά προς τα ανατολικά.
Σταδιακά και μέχρι το πρωί η κακοκαιρία θα περιοριστεί στα ανατολικά ηπειρωτικά, θα ενταθεί όμως στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα - καιρός τύπου Π. 
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στην Κρήτη με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών προς το μεσημέρι - κυρίως στα βορειοανατολικά του νησιού.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο και το Θρακικό έως θυελλώδεις (ιδιαίτερη προσοχή στα παραθαλάσσια τμήματα της Θράκης) - σταδιακά και πριν το μεσημέρι θα στραφούν σε ΝΔ/ΔΝΔ με τάσεις εξασθένησης σε μέτριους.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα της Κρήτης θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη). Αυξημένη υγρασία και αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 21-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 19-24 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-26 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στα δυτικά και νότια - σποραδικές βροχές σε τμήματα του  Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της δυτικής Κρήτης, των Κυκλάδων, του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσο. Σταδιακά και μεχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΝΔ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 24 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6ωβαθμούς χαμηλότερη), έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Αυξημένη υγρασία.
Αθήνα 14-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-24 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα του Ιονίου και της Ηπείρου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΝΔ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 23 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 14-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-25 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-24 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020: Αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τοπικά έντονα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρου αργά το βράδυ και από τα δυτικά με μετωπική δραστηριότητα.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Κρητικ έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι λόγω Ν καταβάτη 5-7 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 16-27 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 17-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-34 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (17 έως 18 Οκτωβρίου) αναμένονται μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα - σποραδικά φαινόμενα και στα ανατολικά ηπειρωτικά. Βελτίωση του καιρού την Κυριακή. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση την Κυριακή.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (19 έως 25 Οκτωβρίου) η τάση είναι για σποραδικά φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 12/10/2020