Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 21 Σεπτεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 22 ΕΩΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, του κεντρικού Αιγαίου, της Αττικής, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της βόρειας Κρήτης και της Δωδεκανήσου με σποραδικές βροχές στο Ιόνιο και την βόρεια Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο βόρειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στο κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 28 βαθμούς στα βόρεια, έως 29 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα του Ιονίου, της νότιας Κρήτης και της Δωδεκανήσου θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 15-29 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-27 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-26 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-23 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπειρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονιας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών και τοπικών καταιγίδων. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρου αργα το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία με τοπικά έντονη αστάθεια. 
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, στο Κρητικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΔΒΔ διευθύνσεις έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και έως 29 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο καθώς και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 18-30 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-28 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 14-26 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν σε τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της Κρήτης και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι από Δ διευθύνσεις μέτριοι - στο βόρειο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 30 βαθμούς στα βόρεια, έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο καθώς και σε τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Αττικής θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 19-33 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 17-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-24 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 21-30 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας,
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 31 βαθμούς στα βόρεια, έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 20-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 18-30 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-24 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-26 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (26 έως 27 Σεπτεμβρίου) αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού με τοπικά έντονη αστάθεια στα δυτικά και βόρεια - καλές γενικά καιρικές συνθήκες στα ανατολικά και νότια. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα δυτικά και βόρεια - σημαντική θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα βορειοδυτικά και τα νοτιοανατολικά της τάξης των 12 έως 14 βαθμών Κελσίου.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (28 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου) η τάση είναι για σποραδικές βροχές στην αρχή της βδομάδας στα βορειοανατολικά - καλές καιρικά συνθήκες στην συνέχεια. Θερμοκρασίας σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές μέχρι τα μέσα της βδομάδας - σε άνοδο στην συνέχεια και πιθανόν σε υψηλά επίπεδα το Σαββατοκύριακο (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 21/9/2020