Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 5 έως 7 Αυγούστου 2020

Ημερομηνία: 4 Αυγούστου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 5 ΕΩΣ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020
 
Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020: Νεφώσεις με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο βορειοανατολικό Ιόνιο και την Ήπειρο (κυρίως στην Θεσπρωτία) - τοπικά έντονα φαινόμενα στις Διάπορες νήσους και την Κέρκυρα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στα ηπειρωτικά ορεινά της Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας - σταδιακά και προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς και του κεντρικού Ιονίου και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους στον άξονα Πέλλα-Ημαθία-Πιερία-ανατολική Θεσσαλία θα είναι έντονα. Σποραδικές μπόρες αργά το απόγευμα και στην βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Ιόνιο από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 35 βαθμούς στα βόρεια, έως 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 22-36 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 19-31 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-27 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-31 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακά και προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα γενικευτούν στις παραπάνω περιοχές ενώ σποραδικές μπόρες θα σημειωθούν και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία με κατά τόπους έντονες καταιγίδες - πιθανόν συνοδεία χαλαζοπτώσεων.
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - αργά το βράδυ θα στραφούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο σε ΒΑ τοπικά έως ισχυρούς..
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 31 βαθμούς στα βόρεια (στην Θράκη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη ενώ στην δυτική Μακεδονία 10-12 βαθμούς χαμηλότερη), έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 20-33 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 18-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-29 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας και της βόρειας Εύβοιας με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - ασθενέστερα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά με μεγάλα διαστήματα βελτιώσεων.
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - σε τάσεις ενίσχυσης αργά το απόγευμα στον Θερμαϊκό και το κεντρικό Αιγαίο.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και έως 30 βαθμούς στα βόρεια (στην Θράκη θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 32 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, την νότια Κρήτη και τα νότια Δωδεκάνησα θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 19-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 20-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-26 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-28 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (8 έως 9 Αυγούστου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με αστάθεια στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας (τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια) συνοδεία χαλαζοπτώσεων και υδροστροβίλων/υδροσιφώνων - θερμοκρασία σε σημαντική πτώση.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (10 έως 16 Αυγούστου) η τάση είναι για αυξημένη αστάθεια στις αρχές - σταδιακή βελτίωση από τα μέσα της βδομάδας και άνοδος της θερμοκρασίας. Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές τον Δεκαπενταύγουστο (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 4/8/2020