Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού - Ιούνιος 2018

 

Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασιακής απόκλισης Ελλάδος για τον μήνα Ιούνιο - 2018.

Γενική τάση βάσει 3μηνης στατιστικής:
 
Ιούνιος 2018: Ο μήνας ξεκινάει με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αστάθεια στα ηπειρωτικά. Πρόσκαιρη αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας πριν τα μέσα του μήνα με αρκετή ζέστη στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας (υψηλότερες στα ανατολικά και νότια). Σημαντική μεταβολή του καιρού στα μέσα του μήνα με πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ΒΑ ανέμων (υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και ΝΑ άνεμοι) - τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και αυξημένες νεφώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού το τελευταίο 10ήμερο με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (υψηλές θερμοκρασίες στα νότια) και σημαντική αστάθεια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα στα δυτικά.
 
Πιο αναλυτικά:
 
Δυτική Ελλάδα: Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικές μπόρες. Άνοδος της θερμοκρασίας στην συνέχεια - η οποία θα διακοπεί στα μέσα του μήνα λόγω μεταβολής του καιρού με έντονη αστάθεια - Πτώση της θερμοκρασίας το τρίτο δεκαήμερο και αυξημένες νεφώσεις/αστάθεια (ενδεχομένως και ενισχυμένο Δ-ΒΔ ρεύμα στο Ιόνιο.
 
Βόρεια Ελλάδα: Θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και αυξημένη αστάθεια - Πρόσκαιρη αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην συνέχεια - σε υψηλά επίπεδα στα ηπειρωτικά τμήματα - αλλά εκ νέου σημαντική πτώση μετά στα μέσα του μήνα και κυρίως το τρίτο δεκαήμερο - αυξημένη αστάθεια και αρκετή ψύχρα.
 
Ανατολική Ελλάδα: Θερμοκρασίες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικά μπόρες. Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην συνέχεια και υψηλές θερμοκρασίες. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στην συνέχεια η οποία το τρίτο δεκαήμερο ενδεχομένως να κυμανθεί χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Πιθανή έντονη καιρικά μεταβολή το διάστημα 15-20 Ιουνίου με τοπικά έντονη αστάθεια.
 
Νότια Ελλάδα: Θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο - αυξημένη ξηρασία.
-Θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές και αστάθεια στις αρχές του μήνα. Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην συνέχεια και ζέστη μέχρι τα τέλη του μήνα - πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού κοντά στα μέσα του μήνα με αυξημένες νεφώσεις και σποραδική αστάθεια. Πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των Β ανέμων στα τέλη του μήνα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 25/5/2018