Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού - Οκτώβριος 2018

 

Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασιακής απόκλισης Ελλάδος για τον μήνα Οκτώβριο - 2018.

Γενική τάση βάσει 3μηνης στατιστικής:
 
Οκτώβριος 2018: Ο μήνας ξεκινάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - αστάθεια στην δυτική και κεντρική Ελλάδα. Πτώση της θερμοκρασίας στα μέσα του μήνα και χιονοπτώσεις στα ορεινά το διάστημα 20 έως 25 Οκτωβρίου - έντονη ψύχρα στα κεντρικά και βόρεια. Άνοδος της θερμοκρασίες στα τέλη του μήνα και τοπικά έντονες καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια.
 
Πιο αναλυτικά:
 
Δυτική Ελλάδα: Θερμοκρασίες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα αλλά και αυξημένη αστάθεια προς το κλείσιμο του πρώτου 10ήμερου. Πτώση της θερμοκρασίας το διάστημα 15-25 Οκτωβρίου και αρκετή ψύχρα. Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα και αυξημένη αστάθεια - πιθανόν έντονα φαινόμενα.
 
Βόρεια Ελλάδα: Θερμοκρασίες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και περιορισμένη αστάθεια. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας καιρού το δεύτερο και τρίτο 10ήμερο και ψύχρα - αυξημένη πιθανότητα για γενικευμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου.
 
Ανατολική Ελλάδα: Θερμοκρασίες 0-1 βαθμούς πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές στις αρχές του μήνα και σποραδικές βροχές στο κλείσιμο του πρώτου 10ήμερου. Πτώση της θερμοκρασίας στην συνέχεια και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες το δεύτερο 10ήμερο - τοπικά έντονη αστάθεια το διάστημα 10-15 Οκτωβρίου. Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη του μήνα - αυξημένη υγρασία.
 
Νότια Ελλάδα: Θερμοκρασίες κοντά στις κλιματικές τιμές και βροχοπτώσεις κάτω από τον μέσο όρο.
-Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές στις αρχές του μήνα. Πτώση της θερμοκρασίας το δεύτερο 10ήμερο και αρκετή ψύχρα - αυξημένες νεφώσες και ενισχυμένοι Β άνεμοι. Άνοδος της θερμοκρασίας το τρίτο 10ήμερο και αυξημένη πιθανότητα για μεταφορά σκόνης.
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 24/9/2018