Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 23 έως 25 Νοεμβρίου 2019

Ημερομηνία: 22 Νοεμβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 23 ΕΩΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
 
Σάββατο: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, της δυτικής Κρήτης και της Δωδεκανήσου. 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις υπόλοιπες περιοχές με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών στα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία και την βορειοανατολική Στερεά.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στο Μυρτώο, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τον Σαρωνικό και πιθανόν τμήματα της Αττικής.
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο Ιόνιο από ΝΑ/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 18 βαθμούς στην νησιωτική χώρα.
Αθήνα 10-17 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-16 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-18 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 10-18 βαθμούς Κελσίου
Κυριακή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την δυτική και νότια Πελοπόννησο, το Μυρτώο και τα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου, τμήματα της ανατολικής Στερεάς, την ανατολική Θεσσαλία, τα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τα Δωδεκάνησα.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας (εκτός από την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη) με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες.
Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν περαιτέρω στο Ιόνιο, την δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πλημμυρικά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα με υψόμετρο >1700-1800μ.
Άνεμοι από ΑΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο, το Μυρτώο και το Κρητικό έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 20 βαθμούς στην νησιωτική χώρα.
Αθήνα 9-17 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 8-16 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 11-17 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 10-20 βαθμούς Κελσίου
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τα ξημερώματα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - τα φαινόμενα κατά τόπους στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Θεσσαλία και τις Κυκλάδες θα είναι έντονα και πλημμυρικού χαρακτήρα συνοδεία χαλαζοπτώσεων.
Σταδιακά και μέχρι το πρωί οι έντονες βροχές θα επικεντρωθούν στο άξονα κεντρική Μακεδονία-Θεσσαλία-ανατολική Στερεά, βόρειο Αιγαίο-Δωδεκάνησα. Βελτίωση του καιρού στα δυτικά.
Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1600-1700μ.
Άνεμοι στα βόρεια από Α/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στα νότια από ΝΔ/ΝΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα κεντρικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση σημαντικότερη στα βορειοδυτικά και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονίας και την Ήπειρο θα είναι 7-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 19 βαθμούς στην νησιωτική χώρα.
Αθήνα 14-18 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-15 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 13-17 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 12-19 βαθμούς Κελσίου
 
Επειδή η κακοκαιρία από το βράδυ της Κυριακής έως την Τρίτη το μεσημέρι είναι ιδιαίτερα έντονη και πιθανόν επικίνδυνη για κάποιες περιοχές θα υπάρξει και έκτακτο δελτίο μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 
Θερμοκρασιακή και υετική τάση καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες.
Πηγή: www.wetterzentrale.de
 
 
Προγνωστικοί χάρτες περιφερειών Ελλάδας: 
 
Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: 
 
Η περίοδος 26 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου ξεκινάει με βροχές και τοπικές μπόρες στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα.
Βελτίωση του καιρού την Τετάρτη με σποραδικές βροχές στην νότια νησιωτική χώρα.
Βροχές την Πέμπτη στα δυτικά οι οποίες θα ενταθούν την Παρασκευή και θα επηρεάσουν και τμήματα της νότιας και ανατολικής νησιωτικής χώρας - περαιτέρω επιδείνωση του καιρού το βράδυ της Παρασκευής.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού το Σάββατο, καλές καιρικά συνθήκες την Κυριακή.
 Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις, στα μέσα της βδομάδα θα στραφούν σε ΝΔ/ΔΝΔ.
Θερμοκρασία σε άνοδο μετά τα μέσα της βδομάδας και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 22/11/2019