Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 1 έως 5 Οκτωβρίου 2018

Ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 2018
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1 ΕΩΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου - τοπικά έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στις Σποράδες, το Πήλιο και την βόρεια Εύβοια. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της Κρήτης, του κεντρικού Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες και το νότιο Αιγαίο έως ισχυροί - στο βόρειο Αιγαίο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια, σε άνοδο στις υπόλοιπες περιοχές και έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. 
Τρίτη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες σε τμήματα του Ιονίου και του νότιου Αιγαίου όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με βροχές και σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε άνοδο στα βόρεια και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Τετάρτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες τις πρωινές ώρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρεςθα πυκνώσουν στην δυτική Κρήτη και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νότια και έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Πέμπτη: Νεφώσεις αστάθειας με σποραδικές βροχές και τοπικές μπόρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, της δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά και την βόρεια Πελοπόννησο. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στην νότια Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Κρήτη όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, στο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα και έως 27 βαθμούς στα βόρεια έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, της δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Κρήτης με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στην ανατολική νησιωτική χώρα και έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (5 έως 7 Οκτωβρίου) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και νότια - τοπικά έντονα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Άνεμοι στα δυτικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, στο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις έως μέτριοι και θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (8 έως 14 Οκτωβρίου) ξεκινάει με βελτίωση του καιρού - σποραδικά φαινόμενα στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα. Επιδείνωση του καιρού μετά τα μέσα της βδομάδας με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα - πιθανόν χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 30/9/2018