Ακραίες καιρικές συνθήκες ψύχους σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη

Ημερομηνία: 22 Φεβρουαρίου 2021
 
ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΨΥΧΟΥΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
 
Μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής έχουν πληγεί από ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις, προκαλώντας απώλειες ανθρώπινων ζωών, κυκλοφοριακό χάος και διακοπές ρεύματος σε εκατομμύρια νοικοκυριά.
 
 
Το παρατεταμένο ψύχος, το οποίο έδωσε πολλά νέα ρεκόρ μέγιστων και ελάχιστων χαμηλών θερμοκρασιών, προκλήθηκε από μια αρκτική εισβολή αέρα που κατέβηκε από τον Καναδά μέχρι το Τέξας.
 
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε μία έκταση άνω των 1,6 εκατομμυρίων km² προειδοποιήθηκαν για χιονοθύελλες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Περίπου το 73% των ηπειρωτικών ΗΠΑ καλύφθηκε από χιόνι τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη έκταση από καταγραφής δεδομένων (2003 έως σήμερα).
 
Μερικά μέρη του Τέξας ήταν πιο κρύα από την Αλάσκα. Σύμφωνα δημοσιεύματα το Ντάλας κατέγραψε την 15η Φεβρουαρίου θερμοκρασία 4°F (-16°C), την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει δει η πόλη από το 1989. Θρμοκρασίες κοντά στους 60°F (15,6°C) είναι πιο χαρακτηριστικές για αυτήν την περίοδο του έτους. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Χιούστον η θερμοκρασία έπεσε στους 17°F (-8°C).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, 4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Τέξας ήταν χωρίς ρεύμα. Δορυφορικά δεδομένα της NASA κατέδειξαν την έκταση της διακοπής ρεύματος στην πολιτεία.
 
Θύελλες και ψύχος στην Ευρώπη
 
Η Ρωσική Ομοσπονδία και τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης επλήγησαν από έντονο ψύχος στα μέσα Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με μια σειρά από βορειοατλαντικές θύελλες. Στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο εκδηλώθηκαν εκτενείς χιονοθύελλες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Η Ελλάδα καλύφθηκε από χιόνι την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου ενώ το χιόνι επιβάρυνε τα υπάρχοντα ανθρωπιστικά θέματα των πληθυσμών στη Συρία και την Υεμένη.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε την ψυχρότερη νύχτα Φεβρουαρίου από το 1955, με τη θερμοκρασία στο Braemar του Aberdeenshire να πέφτει την 10η Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Met Office στους -23.0°C. Η Λετονία σημείωσε μέση θερμοκρασία για τον χειμώνα 2020/2021 στους -3,7°C (την πιο κρύα από το 2012/2013) καθώς και την εντονότερη χιονοκάλυψη από τότε. Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου, η μέση θερμοκρασία στη Λετονία ήταν -8,8°C η οποία ήταν χαμηλότερη από την μέση τιμή της 30ετίας (1981-2010) κατά 5,0°C.
 
Στη Γερμανία, την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -20°C σε πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς σπάζοντας μηνιαία ρεκόρ, ενώ ακόμη και περιοχές με περιορισμένες ημέρες χιονόπτωσης σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις. Τα κανάλια στην Ολλανδία πάγωσαν - ένα ολοένα και πιο σπάνιο γεγονός.
 
Ξαφνική στρατοσφαιρική υπερθέρμανση
 
Ο ακραίος καιρός του Φεβρουαρίου πυροδοτήθηκε από ατμοσφαιρικά μοτίβα μεγάλης κλίμακας και συσχέτισης καθώς και από ένα πρόσφατο μετεωρολογικό συμβάν που ονομάζεται Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση. Το συμβάν αυτό οδήγησε σε αποδυνάμωση της πολικής δίνης, η οποία είναι μια περιοχή χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης και ψυχρού αέρα που περιβάλλει τους πόλους της γης, με στροβιλιζόμενα jet streams γύρω τους.
 
 
Συνήθως αυτοί οι άνεμοι είναι αρκετά ισχυροί για να εγκλωβίσουν τον ψυχρότερο αέρα μέσα στα όρια της Αρκτικής (και της Ανταρκτικής στο νότιο ημισφαίριο) κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η αποδυνάμωση όμως αυτή επέτρεψε στον ψυχρό αέρα να διαρρεύσει από την Αρκτική προς τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και τον θερμότερο αέρα να εισέλθει από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη προς την Αρκτική.
 
 
Ένας δείκτης που ονομάζεται Αρκτική Ταλάντωση (Arctic Oscillation) μετρά το βαθμό στον οποίο ο πολικός αέρας είτε συγκρατείται στην Αρκτική είτε κινείται νότια. Μια θετική Αρκτική Ταλάντωση υποδηλώνει ότι ο κρύος αέρας παγιδεύεται στην Αρκτική ενώ μιια αρνητική Αρκτική Ταλάντωση σημαίνει ότι ο ψυχρός αέρας διαχέεται νότια καθώς το jet stream εξασθενεί. Οι επαναλαμβανόμενες διαταράξεις της πολικής δίνης οδήγησαν σε μια έντονα αρνητική Αρτική Ταλάντωση από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 το οποίο μεταφράστηκε σε έναν ήπιο Αρκτικό καιρό, έναν ψυχρό καιρό στα ηπειρωτικά, κύματα ψύχους στην Ευρώπη (παρουσία ισχυρών βροχοπτώσεων ιδίως στη νότια Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες) καθώς και Ατλαντικές καταιγίδες.
 
Ο ρόλος της αλλαγής του κλίματος
 
Η ψυχρή αυτή περίοδος είναι ασυνήθιστη αλλά όχι πρωτοφανής. Και σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, άλλα μέρη του πλανήτη ήταν ασυνήθιστα ζεστά. Μετά την ψυχρή περίοδο πολλά μέρη της κεντρικής Ευρώπης έχουν θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες κλιματιικές τιμές.
 
Σε γενικές γραμμές, τα ψυχρά επεισόδια γίνονται πιο σπάνια ως αποτέλεσμα της διατάραξης του κλίματος με μείωση των νέων ρεκόρ στις χαμηλές θερμοκρασίες ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παρόλα αυτά, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος των τυπικών καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.
 
Στην Πέμπτη Έκθεση Αξιολόγησης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή δήλωσε ότι είναι "σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν συχνότερα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και σπανιότερα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών σε καθημερινή και εποχιακή κλίμακα καθώς αυξάνονται οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Είναι πολύ πιθανό ότι τα επεισόδια καύσωνα θα συμβούν με υψηλότερη συχνότητα και διάρκεια την στιγμή που περιστασιακά ακραίες χειμερινές συνθήκες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν."
 
Η έρευνα σχετικά με τα ακραία θερμοκρασικά συμβάντα (ψυχρά και θερμά) που παρατηρούνται περιστασιακά κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαιρίο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Με το δεδομένο της θέρμανσης της Αρκτικής δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς η θέρμανση των αρκτικών αερίων μαζών της Αρκτικής και του λιωσίματος του θαλάσσιου πάγου θα επηρεάσει την κυκλοφορία των ωκεανών και τα jet streams -  επηρεάζοντας κατ'αυτόν τον τρόπο τον καιρό στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.
 
Πηγή: https://public.wmo.int/en/media/news/extreme-winter-weather-hits-usa-europe  
Μετάφραση: Δημήτρης Καμπόλης 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 22/2/2021