Καιρική εξέλιξη - Ιούνιος 2020

Ημερομηνία: 4 Ιουνίου 2020
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2020
 
Έπειτα από έναν άκρως ευμετάβλητο καιρικά Μάιο (με ένα ισχυρότατο κύμα καύσωνα και δύο ψυχρές εισβολές μεγάλης διάρκειας, έντονων βροχών και όψιμων χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα για την εποχή) περάσαμε στον Ιούνιο. Έναν Ιούνιο ο οποίος συνέχισε στο μοτίβο του 3ου δεκαημέρου του Μαίου με έντονη αστάθεια και θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
Ποιά όμως η πιθανή καιρική εξέλιξη του Ιουνίου. Αναλύοντας τα τρέχοντα δεδομένα διακρίνονται κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
- Ενισχυμένος αζορικός αντικυκλώνας στο βόρειο Ατλαντικό με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη (εικόνα 1 και 2).
- Σημαντική διάρκεια βάσει προγνωστικών χαρτών του αντικυκλώνα αυτού με αποτέλεσμα την διαρκή τροφοδότηση της ευρωπαικής ηπείρου με ψυχρές αέριες μάζες εν δυνάμει κινούμενες έως την Βαλκανική (εικόνα 3).
 
Σαν γενικό συμπέρασμα και βάσει των παραπάνω ο Ιούνιος αναμένεται ψυχρός για μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου, παρουσία έντονης και επίμονης αστάθειας τουλάχιστον έως τις παρυφές των Μεσογειακών χωρών.
 
Ελλάδα
Για την περιοχή μας και εφόσον διατηρηθεί προγνωστικά η επιμονή του ενισχυμένου αζορικού αντικυκλώνα, μετά το θερμό διάλειμμα των επόμενων ημερών αναμένεται εκ νέου μεταβολή προς το ψυχρότερο μετά τα μέσα του μήνα καθώς και αυξημένη αστάθεια.
 
 
Εικόνα 1: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 5η Ιουνίου 2020
 
Εικόνα 2: Θερμοκρασιακός χάρτης για την 9η Ιουνίου 2020
 
Εικόνα 3: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης στα 850hPa για την 6η Ιουνίου 2020
 
 
Επεξηγήσεις
850hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ
500hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 5500μ
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com 

Όροι Αναδημοσίευσης

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 4/6/2020