Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 10 έως 13 Νοεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 10 ΕΩΣ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίου (κυρίως στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο), της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερέας, της Εύβοιας, της Αττικής (κυρίως της βόρειας), της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στις νότιες), της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την ανατολική και βόρεια Εύβοια, την ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία, την βόρεια Αττική, την Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο - τοπικά έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα (>1900-2000μ) της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί - στην θάλασσα της Ρόδου από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 9-19 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-18 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 14-16 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίου, της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερέας, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών στην Μαγνησία, την ανατολική και βόρεια Εύβοια, την ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία, την Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο - τοπικά έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα (>1800-1900μ) της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί - στην θάλασσα της Ρόδου από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 9-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 13-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-17 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις σε τμήματα της Θράκης (κυρίως στο 'Εβρο, της κεντρικής Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίου, της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερέας, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου, των δυτικών Κυκλάδων και της Κρήτης με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών στην Μαγνησία, την ανατολική και βόρεια Εύβοια, την ανατολική Φθιώτιδα, την ανατολική Βοιωτία και την βορειοδυτική Κρήτη. Σταδική βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη)
Αθήνα 8-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 13-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 14-16 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου, της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης με τοπικές βροχές στις Σποράδες, την βόρεια Εύβοια, τις βορειοανατολικές Κυκλάδες και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 7-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-16 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (14 έως 15 Νοεμβρίου) αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα με σποραδικές βροχές - εντονότερα φαινόμενα στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (16 έως 22 Νοεμβρίου) η τάση είναι για τοπικές βροχές στα μέσα της βδομάδας στα κεντρικά και επιδείνωση του καιρού στην συνέχεια από τα δυτικά (χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας) - θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 10/11/2020