Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 20 έως 23 Οκτωβρίου 2020

Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 20 ΕΩΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Πιερία και την νοτιοανατολική Χαλκιδική), την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την βόρεια Εύβοια, το Ιόνιο, την βορειοδυτική και δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη με βροχές και σποραδικές μπόρες - πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες αυξημένη αστάθεια στην δυτική Πελοπόννησο και την νότια Κρήτη. Σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με υψόμετρο >1900-2000μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν στο βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες και την ανατολική Εύβοια και θα σημειωθούν βροχές - πρόσκαιρα έντονες. 
Άνεμοι από Β/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στις Κυκλάδες έως πολύ ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 20 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 11-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-20 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-20 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1900-2100μ.
Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη αλλά θα ενισχυθούν σημαντικά - τοπικά έντονα φαινόμενα στο τρίγωνο Σέριφος-βορειοδυτική Κρήτη-Σαντορίνη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 21 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 10-18 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 10-21 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 12-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-18 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με βροχές και σποραδικές μπόρες - τοπικά έντονα φαινόμενα στο τρίγωνο Αμοργός-βορειοδυτική Κρήτη-βορειοανατολική Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 23 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 10-23 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-20 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα των νοτιοανατολικών και νότιων Κυκλάδων και της Κρήτης με βροχές και σποραδικές μπόρες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρου αργά το βράδυ στην ανατολική Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και την νότια Ρόδο με βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 12-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-24 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-20 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (24 έως 25 Οκτωβρίου) αναμένονται μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα - καλές καιρικά συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές. Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή και από τα δυτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Θερμοκρασία σε άνοδο.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (26 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου) η τάση είναι για τοπικές βροχές στην ανατολική ηπειρωτική και ανατολική και νότια νησιωτική χώρα - θερμοκρασία σε σημαντική πτώση (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 19/10/2020