Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 21 έως 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ημερομηνία: 20 Σεπτεμβρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 21 ΕΩΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Διαπόντια Νησιά και την Κέρκυρα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν σε τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Ροδόπη και την ορεινή Χαλκιδική) και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ στην κεντρική Μακεδονίας - πιθανόν έντονη καταιγίδα ακόμα και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονικής.
 
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση - έως 29 βαθμούς στα βόρεια, έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη) και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Χαμηλή συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Αθήνα 21-33 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 18-29 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 22-28 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 22-31 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 18-31 βαθμοί Κελσίου
Ιωαννινα 14-26 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας και της βορειοανατολικής Θεσσαλίας με βροχές και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπου στον Θερμαϊκό και στις πέριξ περιοχές θα είναι έντονα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της ανατολική Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες. 
Σημαντική επιδείνωση του καιρού τις βραδινές ώρες τα προσήνεμα τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίο, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με βροχές και τοπικές μπόρες - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1600-1800μ.
 
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - περαιτέρω ενίσχυση των ΒΔ ανέμων αργά το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα βόρεια και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 16-27 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 19-22 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-28 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-25 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 16-24 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 13-25 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα της Χαλκιδικής, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας, της βορειοανατολικής και ανατολικής Πελοποννήσου, των δυτικών Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά και προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο και την βόρεια Κρήτη.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 22 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 15-20 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 9-22 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-20 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 9-22 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 10-22 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών τις πρωινές ώρες.
 
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσει μέτριοι. Στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο - έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 10-24 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 11-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-28 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-21 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 10-26 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 9-23 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (25 έως 26 Σεπτεμβρίου) αναμένονται καλές καιρικά συνθήκες - θερμοκρασία σε άνοδο.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου αναμένεται μεταβολή του καιρού στα δυτικά με βροχες και σποραδικές καταιγίδες - θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 20/9/2021