Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 28 έως 30 Μαρτίου 2020

Ημερομηνία: 27 Μαρτίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 28 ΕΩΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, του βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα του νότιου Ιονίου και της δυτικής Πελοποννήσου.
Επιδείνωση του καιρού το μεσημέρι στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με βροχές και σποραδικές μπόρες - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1400-1700μ.
Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων αργά το απόγευμα.
Άνεμοι από ΔΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς και στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 12 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 7-15 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 8-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-15 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα προσήνεμα τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας καθώς και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και της Δωδεκανήσου.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά και προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στα νότια Δωδεκάνησα έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα
Αθήνα 5-16 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 9-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-14 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Σταδιακά και πριν το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα και σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της Εύβοιας.
Άνεμοι από ΑΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις ενίσχυσης στο νότιο Αιγαίο σε ισχυρούς.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 6-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-18 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (31 Μαρτίου έως 5 Απριλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βάσει των τελευταίων δεδομένων κακοκαιρία - εντονότερη την Τρίτη 31 Μαρτίου με γενικευμένα φαινόμενα καθώς και στην Πέμπτη 3 Απριλίου με πιθανότητα για χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδα.
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - σε άνοδο το Σαββατοκύριακο.
 
>Για την περίοδο 2-5 Απριλίου υπάρχει σχετικά μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη του καιρού λόγω της οριακής κατάστασης ανάμεσα σε ψυχρές και θερμές αέριες μάζες πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Το τρέχον σενάριο που αναλύθηκε παραπάνω δίνει τεράστια θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στην βόρεια και την νότια Ελλάδα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 27/3/2020