Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 4 έως 6 Απριλίου 2020

Ημερομηνία: 3 Απριλίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 4 ΕΩΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 4 Απριλίου 2020: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και της βορειοανατολικής νησιωτικής χώρας.
Εντονότερα φαινόμενα στα νοτιοανατολικά τμήματα της Ηπείρου, τα νότια τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, τα νότια και παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκης, στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την βόρεια Εύβοια και την βόρεια και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με υψόμετρο >900-1100μ
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες.
Σταδιακά και προς το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα μετατοπιστούν Α/ΑΝΑ και θα επηρεάσουν τον άξονα νοτιοανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Αττική-βορειοανατολική Πελοπόννησο. Πιθανή εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.
Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων αργά το απόγευμα.
Άνεμοι στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στον Πατραϊκό και το νότιο Ιόνιο έως ισχυροί (πιθανά προβλήματα στο πορθμείο Κυλλήνης), στο νότιο Αιγαίο από ΝΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά, σε σημαντική άνοδο στα νότια (μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στην βόρεια και την νότια Ελλάδα) και έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 4-9 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά στην βόρεια Κρήτη έως τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Αθήνα 10-14 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 8-10 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 11-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-24 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 5 Απριλίου 2020: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα της Μακεδονίας (εντονότερα φαινόμενα στα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας), την Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία καθώς και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά και προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν στην ανατολική και νοτιοανατολική Πελοπόννησο καθώς και στις νότιες Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές μπόρες.
Άνεμοι στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί, στις Κυκλάδες και το νότιο Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στην θάλασσα της Ρόδου από ΝΑ διευθύνσεις ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 12 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα
Αθήνα 12-15 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 10-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 12-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-17 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020: Νεφώσεις με σποραδικές χιονοπτώσεις στον ορεινό όγκο της Πίνδο, στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας και της βορειοανατολικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >800-1000μ.
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της Εύβοιας - χιονοπτώσεις σε τμήματα με υψόμετρο >600-900μ (τα χαμηλότερα υψόμετρα και οι εντονότερες χιονοπτώσεις στην Μαγνησία και την κεντρική/ανατολική Στερεά).
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως τοπικά θυελλώδεις.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 14 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 8-11 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 9-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-13 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (7 έως 12 Απριλίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βάσει των τελευταίων δεδομένων γενικά άνομβρη (σποραδικά φαινόμενα μόνο στην νοτιοανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα) και με χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 3/4/2020