Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 9 έως 11 Ιανουαρίου 2021

Ημερομηνία: 8 Ιανουαρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 9 ΕΩΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις βροχές και τοπικές καταιγίδες τα ξημερώματα σε τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της δυτικής Στερεάς, του βόρειου Αιγαίου, της νότιας Εύβοιας, της ανατολικής και νότιας Αττικής και των Κυκλάδων. Σταδιακά και μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στην βόρεια παραμεθόρια ορεινή ζώνη - σταδικά και μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στην βόρεια Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί - στο Θρακικό από ΒΑ/ΑΒΑ μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 14 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την βορειοδυτική Αττική και την νότια Πελοπόννησοθα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη λόγω ενισχυμένου καταβάτη Ν ρεύματος θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 25 βαθμούς Κελσίου).
Αθήνα 15-19 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 12-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 16-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 9-20 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε τμήματα του βορειου Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Θρακη και το βόρειο Αιγαίο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης (>6900μ) στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες τις πρωινές ώρες στην νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο στα δυτικά και νότια και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νοτιοδυτική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και την νοτιοανατολική Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη λόγω ενισχυμένου καταβάτη Ν ρεύματος θα είναι 5-6 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 27 βαθμούς Κελσίου). Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και νότια.
Αθήνα 11-20 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 12-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 16-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-27 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες σε τμήματα του βόρειου Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας - σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Ελλάδας.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από N/NNA διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε άνοδο στα βόρεια και έως 18 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη), έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και την νοτιοανατολική Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 12-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 9-18 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-24 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (12 έως 17 Ιανουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου της τάξης των 12 έως 14 βαθμών Κελσίου - ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά οι οποίες μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης θα δώσουν την θέση τους σε χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο (πιθανή χιονόπτωση και μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης).
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με ποσοστό επαλήθευσης 50-60% χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέσα στην Πέμπτη και σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και ίσως και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο >100-400μ (τα μεγαλύτερα υψόμετρα αναφέρονται στην Αττική και την Πελοπόννησο).
Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού την Παρασκευή και το Σάββατο.
 
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 8/1/2021