Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 9 έως 11 Οκτωβρίου 2021

Ημερομηνία: 8 Οκτωβρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 9 ΕΩΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021: Αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων - τα φαινόμενα κατά τόπους (τις πρωινές κυρίως ώρες) στην  νοτιοανατολική Θεσσαλία, την βορειοανατολική Στερεά και την βόρεια Εύβοια θα είναι έντονα.
Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο >1800-2000μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους αυξημένες.
 
 
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθυνσεις ισχυροί, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Θεσσαλία θα είναι 5-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 12-23 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 14-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 17-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-25 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 14-17 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 9-15 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021: Αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς, της βορειοανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας και της δυτικής Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.  
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού τις μεσημεριανές ώρες στην Στερέα, την Αττική, την νότια Εύβοια και την Πελοπόννησο με βροχές και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Νέα επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα στα δυτικά αλλά και σε τμήματα της βορειοανατολικής Θεσσαλιας με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες. 
Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο >1900-2100μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι, στο Ιόνιο από ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Χαμηλή συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της νότιας Ελλάδας.
Αθήνα 13-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-16 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 17-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-26 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 14-17 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 10-16 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) με τοπικά έντονες καταιγίδες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σποραδικές μπόρες σε τμήματα της δυτικής Κρήτης και της δυτικής Ελλάδας.
Επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας - πιθανή δημιουργία γραμμής καταιγίδων στον άξονα κεντρική Μακεδονία-ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Αττική-Εύβοια.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στην βόρεια Κρήτη από ΝΝΔ διευθύνσεις έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή (εκτός από την βόρεια Κρήτη όπου θα σημειωθεί σημαντική άνοδος) έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη λόγω καταβάτη Ν/ΝΝΔ ανέμου θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη).
Αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της νότιας Ελλάδας.
Αθήνα 13-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-31 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 15-19 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 10-14 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 12 έως 17 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονα φαινόμενα (βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν σε ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας) (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 8/10/2021