Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 7 έως 11 Οκτωβρίου 2019

Ημερομηνία: 6 Οκτωβρίου 2019
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 7 ΕΩΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο, τα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες - εξαίρεση αποτελεί η Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα.
Έντονα φαινόμενα στην Θεσσαλία και πιθανόν και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική) και της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στην Φθιώτιδα και την βόρεια Εύβοια).
Χιονοπτώσεις αργά το απόγευμα στις κορυφές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με υψόμετρο >2400μ.
Άνεμοι από ΝΑ/ΑΝΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Κρητικό από Ν διευθύνσεις ισχυροί.
Θερμοκρασία σε πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη και στην Θράκη 5-6 βαθμούς υψηλότερη), έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 20-23 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-18 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 16-23 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 14-26 βαθμοί Κελσίου
Τρίτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - εξαίρεση αποτελεί το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρο και η δυτική Στερεά όπου ο καιρός θα είναι γενικά καλός.
Τοπικά έντονα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στην Θράκη, το βόρειο Αιγαίο καθώς και σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, το βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ισχυροί, στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 18 βαθμούς στα βόρεια, έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 14-22 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 15-18 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 16-21 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 15-26 βαθμοί Κελσίου
Τετάρτη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - πυκνότερες νωρίς το πρωί στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα (πιθανόν συνοδεία πρόσκαιρων βροχών στην βόρεια Κρήτη).
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι στο Αιγαίο με τάσεις εξασθένησης - από μεταβλητές διευθύνσεις στα υπόλοιπα πελάγη. 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 20 βαθμούς στα βόρεια, έως 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο νότιο Ιόνιο και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη.
Αθήνα 12-23 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 16-20 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 14-23 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 14-23 βαθμοί Κελσίου
ΠέμπτηΗλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης πυκνότερες στα δυτικά, κεντρικά και νότια - πιθανότητα για σποραδικές βροχές τις μεσημεριανές ώρες στο Ιόνιο.
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (τοπικά στην ανατολική Στερεά και την νότια Πελοπόννησο έως τους 30 βαθμούς Κελσίου) και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 15-27 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 13-24 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 17-27 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 12-26 βαθμοί Κελσίου
Παρασκευή: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αστάθειας πυκνότερες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και της Πελοποννήσου όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Αυξημένη πιθανότητα για αστάθεια και στην Κρήτη.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 26 βαθμούς στα βόρεια, έως 29 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (τοπικά στην ανατολική Στερεά και την νότια Πελοπόννησο έως τους 31 βαθμούς Κελσίου) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 18-30 βαθμοί Κελσίου, Θεσσαλονίκη 15-25 βαθμοί Κελσίου, Πάτρα 19-28 βαθμοί Κελσίου, Ηράκλειο 14-25 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (12 έως 13 Οκτωβρίου) αναμένονται αρχικά σποραδικά φαινόμενα στα ανατολικά - καλές καιρικά συνθήκες την Κυριακή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στην νότια και νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (14 έως 20 Οκτωβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται με καλές καιρικά συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
AMS member
YouWeather.com

Ημ/νία καταχώρησης: 6/10/2019