Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 14 έως 18 Ιανουαρίου 2019

Ημερομηνία: 13 Ιανουαρίου 2019
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 14 ΕΩΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
 
Δευτέρα: Νεφώσεις με σποραδικές χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί σε περιοχές της Ηπείρου (κυρίως στα Ιωάννινα), της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στην Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά), της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Πέλλα), της δυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >400-600μ και της κεντρικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου με υψόμετρο >700-900μ. Τοπικές βροχές στο βόρειο Αιγαίο και σποραδικές μπόρες στα Δωδεκάνησα. Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την νότια Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και την δυτική Κρήτη με χιονοπτώσεις αρχικά σε περιοχές με υψόμετρο >600-800μ και μέχρι το βράδυ σε περιοχές με υψόμετρο >300-500μ της βόρειας Ελλάδας. Τοπικά έντονες βροχές στην δυτική/νοτιοδυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - το βράδυ θα στραφούν στα βόρεια από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 6 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στα Δωδεκάνησα και την ανατολική Κρήτη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη). Ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά - ολικός σε αρκετές περιοχές.
Τρίτη: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία (κυρίως στην Καστοριά και τα Γρεβενά), την Χαλκιδική, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην Καβάλα), την Θράκη (κυρίως στον Έβρο) και την Θεσσαλία σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο (>0-100μ) καθώς και στην Στερεά με υψόμετρο >100-300μ και την Πελοπόννησο με υψόμετρο >300-500μ. Τοπικά έντονα φαινόμενα στην Εύβοια, την Βοιωτία, την Αττική (χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές του λεκανοπεδίου με υψόμετρο >200μ) και την βόρεια Πελοπόννησο. Σταδιακά και προς το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στο βόρειο Αιγαίο ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βελτίωση του καιρού το απόγευμα με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με χιονοπτώσεις σε περιοχές >500-700μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Σημαντική υποτροπή του καιρού αργά το βράδυ στο Αιγαίο (βόρειο Αιγαίο, κεντρικό Αιγαίο και βόρειες Κυκλάδες) και τα ανατολικότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς με χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότια Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.
Θερμοκρασία σε ραγδαία πτώση και έως 3 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 11 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας - ολικός σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Τετάρτη: Νεφώσεις με χιονόνερο το πρωί στην Χίο, την Ικαρία, του Φούρνους, την Σάμο, τις ανατολικές Κυκλάδες, την ανατολική Κρήτη και τα βόρεια Δωδεκάνησα - χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >100-300μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 7 βαθμούς στα βόρεια, έως 13 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 11 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετό νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.
Πέμπτη: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο Ιόνιο και τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Παρασκευή: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά - χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της βορειοδυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς με υψόμετρο >900-1100μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στην ανατολική Στερεά και το ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα εκδήλωσης βροχών και σποραδικών καταιγίδων.   
Άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 11 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

Σαββατοκύριακο:   
 
Το Σαββατοκύριακο (19 έως 20 Ιανουαρίου) αναμένεται άστατος καιρός με βροχές με τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας - τοπικά έντονα φαινόμενα στα δυτικά. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική: 
 
Η βδομάδα (21 έως 27 Ιανουαρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βροχερή στις αρχές της.
 
Δημήτρης Καμπόλης
YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 13/1/2019