Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 13 έως 16 Ιουλίου 2021

Ημερομηνία: 12 Ιουλίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 ΕΩΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) σε τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.
 
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις νότιες Κυκλάδες και το ανατολικό Κρητικό έως ισχυροί - από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο. Θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 34 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), έως 38 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 23-38 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 22-34 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-30 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-29 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις νότιες Κυκλάδες και το ανατολικό Κρητικό έως ισχυροί - από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο. Θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 35 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας καθώς και της Θράκης θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη), έως 40 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 24-38 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 23-35 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-29 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-29 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις νότιες Κυκλάδες, το ανατολικό Κρητικό και το Ικάριο - θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 34 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη), έως 40 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 32 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 25-39 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 21-34 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 22-31 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-29 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) σε τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.
 
Άνεμοι από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές (καύσωνας στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου) - έως 35 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη), έως 41 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 34 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της δυτικής χώρας.
Αθήνα 24-40 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 21-35 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-27 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-31 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (17 έως 18 Ιουλίου) αναμένεται αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Θερμοκρασία σε σταδικάη πτώση αλλά σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου αναμένεται άστατος καιρός με αυξημένη αστάθεια στα ηπειρωτικά (τοπικά έντονα φαινόμενα στα βόρεια) - θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές μετά τα μέσα της βδομάδας. (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 12/7/2021