Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 23 έως 25 Μαίου 2020

Ημερομηνία: 22 Μαίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 23 ΕΩΣ 25 ΜΑΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 23 Μαίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί. Με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 23 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 11-26 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 10-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-20 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 24 Μαίου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Νεφώσεις αστάθειας τις μεσημεριανές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά της παραμεθόριας ζώνης με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τις απογευματινές ώρες μεμονωμένοι πυρήνες αστάθειας θα επηρεάσουν και νοτιότερα τμήματα της βόρειας Ελλάδας (κυρίως της δυτικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας).
Άνεμοι στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί -στο Ιόνιο από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και στο βόρειο Αιγαίο από ΔΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 22 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 12-23 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 11-22 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-20 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 25 Μαίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και της ανατολικής Μακεδονίας με βροχές και σποραδικές μπόρες.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Θράκης και της Χαλκιδικής.
Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι - στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 24 βαθμούς στα βόρεια, έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 13-22 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-23 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-22 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (26 έως 31 Μαΐου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονη αστάθεια (Εικόνα 1).
Πιο αναλυτικά την Τρίτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες μέσα στην νύχτα/ξημερώματα Τετάρτης θα ενταθούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (τα τελευταία δεδομένα δίνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά υετού στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια).
Εξασθένηση των φαινομένων την Πέμπτη αλλά διατήρηση της έντονης αστάθειας στα ηπειρωτικά ορεινά έως και το Σαββατοκύριακο.
 
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 22/5/2020