Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 24 έως 26 Απριλίου 2021

Ημερομηνία: 23 Απριλίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 24 ΕΩΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
 
Σάββατο του Λαζάρου, 24 Απριλίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της Πελοποννήσου (κυρίως της βόρειας και της βορειοανατολικής), της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας), της Θράκης, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας, του βόρειου Αιγαίου και των βόρειων Κυκλάδων. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται απο ηλεκτρική δραστηριότητα.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας με υψόμετρο >800-1200μ (δεν αποκλείεται πρόσκαιρη χιονόπτωση και στην κορυφή του Χορτιάτη), καθώς και στα ορεινότερα τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας με υψόμετρο >1700-2100μ.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στην νότια και νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
 
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και έως 13 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη και στα Δωδεκάνησα 2-3 βαθμούς υψηλότερη).
Σημαντική θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στον βορρά και τον νότο της τάξης των 12-14 βαθμών Κελσίου.
Μετρια έως αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 15-18 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 11-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 10-20 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή των Βαίων, 25 Απριλίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της Εύβοιας, του βόρειου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1400-1600μ (δεν αποκλείεται νωρίς το πρωί πρόσκαιρη χιονόπτωση και στην κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα). Βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως πολύ ισχυροι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο απο ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά καθώς και στην νότια Πελοποννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη).
Χαμηλή έως μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα με σταδιακή απομάκρυνση.
Αθήνα 12-16 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 11-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-14 βαθμοί Κελσίου
 
Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Β/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 20 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 6-20 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-18 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-16 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την Μεγάλη Εβδομάδα (27 Απριλίου έως 2 Μαίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένονται καλές καιρικά συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές (τοπικά έως τους 32 βαθμούς Κελσίου). Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού το Μεγάλο Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια. Καλές καιρικά συνθήκες την Κυριακή του Πάσχα (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 23/4/2021