Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 25 Σεπτεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 26 ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την βορειοδυτική Πελοπόννησο, την δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά με βροχές και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Σποραδικές χιονοπτώσεις στις κορυφές Τύμφης, Σμόλικα και Τζουμέρκων.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, της Αττικής και της νότιας Εύβοιας και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις Κυκλάδες, την δυτική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Σταδιακά και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Κρητικό, τις ανατολικές Κυκλάδες και το στενό Άνδρου-Χίου έως ισχυροί - στο Ιόνιο από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση και έως 26 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία και στα ανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου θα είναι 10-12 βαθμούς χαμηλότερη και έως τους 16 βαθμούς Κελσίου), έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου) θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα της βόρειας Κρήτης θα είναι 6-8 βαθμούς υψηλότερη και τοπικά έως τους 36 βαθμούς Κελσίου και στο Ιόνιο θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 20-30 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 21-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 21-35 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών. Βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 25 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία και τα ανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 27 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 15-25 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 18-25 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-26 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο με βροχές και τοπικές καταιγίδες - σποραδική αστάθεια τις πρωινές ώρες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την νότια Εύβοια και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους στην Πελοπόννησο, την νότια Βοιωτία και την δυτική Αττική θα είναι έντονα. Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις Κυκλάδες, την δυτική Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων.
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από Ν/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 27 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία και τα ανατολικότερα τμήματα τησ Ηπείρου θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 28 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της Εύβοιας θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα της βόρειας Κρήτης λόγω καταβάτη Ν ανέμου θα είναι 8-10 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 17-28 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 16-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 16-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 20-36 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού και μειωμένες βροχές - θερμοκρασία κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 25/9/2020