Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2021

Ημερομηνία: 29 Μαρτίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην προσήνεμη ανατολική Μακεδονία, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - στο Ιόνιο από Α/ΑΝΑ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 7-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 9-13 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην προσήνεμη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην Χαλκιδική και την Πιερία), την ανατολική και νότια Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Μαγνησίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής (πιθανή χιονόπτωση στα βορειότερα προάστια της Αθήνας), της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και των βόρειων Κυκλάδων με υψόμετρο >600-800μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες στην δυτική Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως θυελλώδεις - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 15 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 11 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 4-11 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-11 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις Κυκλάδες και την Κρήτη με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >700-900μ - τα φαινόμενα κατά τόπους στην Κρήτη θα είναι έντονα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως πολύ ισχυροί - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 17 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Αττική και την Εύβοια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 4-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-17 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-10 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις - σταδιακά και προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στα δυτικά και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
 
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-18 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-18 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-15 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (3 έως 4 Απριλίου) αναμένονται αρχικά σποραδικές βροχές στα δυτικά και βόρεια και καλές γενικά καιρικά συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές. Σημαντική επιδείνωση του καιρού την Κυριακή στα βόρεια με τοπικά έντονες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα - σημαντική θεμροκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα νότια και τα βόρεια. 
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την εβδομάδα (5 έως 11 Απριλίου) αναμένονται αρχικά βροχές στα δυτικά και βόρεια (τοπικά έντονες) και χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές στα βόρεια - καλοκαιρία και ζέστη στα νότια. Βελτίωση του καιρού στην συνέχεια και σποραδικές βροχές στα δυτικά και βορειοδυτικά (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 29/3/2021