Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 6 έως 8 Ιουνίου 2020

Ημερομηνία: 5 Ιουνίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 6 ΕΩΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
 
Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) τις πρωινές ώρες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά με μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πιθανή εμφάνιση υδροστροβίλων στην θάλασσια περιοχή ανάμεσα στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πρέβεζα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις υπόλοιπες περιοχές πυκνότερες στο νότιο Ιόνιο, την δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο, την δυτική Μακεδονία καθώς και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες (σποραδικές μπόρες και στην βόρεια ορεινή ζώνη της Αττικής χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρη καταιγίδα έως και τα βόρεια τμήματα του λεκανοπεδίου). Σταδιακά και μετά το μεσημέρι η αστάθεια θα ενταθεί και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες τα φαινόμενα θα επικεντρώνονται σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και της ανατολικής Θεσσαλίας.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ σε τμήματα της ανατολικής Χαλκιδικής και της Θάσου.
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροι - στο Ιόνιο από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι.
Θερμοκρασία σε άνοδο στα νότια και έως 25 βαθμούς στα βόρεια, έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο τοπικά έως τους 30 βαθμούς Κελσίου) και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην βόρεια Κρήτη τοπικά έως τους 32 βαθμούς Κελσίου).
Αθήνα 15-26 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 14-25 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-31 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) κατά περιόδους πυκνότερες τις πρωινές ώρες σε τμήματα των Σποράδων και του βόρειου Αιγαίου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην Μακεδονία και την Θράκη και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Βελτίωση του καιρού αργά το βράδυ.
Άνεμοι από Δ/ΔΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι έως ισχυροί - στο ανατολικό Αιγαίο από ΝΝΔ/ΝΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο και έως 27 βαθμούς στα βόρεια, έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 15-27 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 14-26 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-24 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο και έως 29 βαθμούς στα βόρεια, έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 26 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 17-31 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 15-28 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-25 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (9 έως 14 Ιουνίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άνοδος της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα αλλά και αστάθεια στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (Εικόνα 1).
Πιο αναλυτικά την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες σταδιακά θα μετατοπιστούν στα βορειοανατολικά.
Νέα επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο.
 
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 5/6/2020