Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 8 έως 10 Αυγούστου 2020

Ημερομηνία: 7 Αυγούστου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΕΩΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020
 
Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) από τις πρώτες πρωινές ώρες σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας και των Σποράδων με μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τοπικά έντονα φαινόμενα στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Πιερίας και ανατολικής Μαγνησίας.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου, της δυτικης Θεσσαλίας, της δυτικής Στερέας καθώς και σε τμήματα του Ιονίου, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας και της βορειοανατολικής Θεσσαλίας με τοπικά έντονες καταιγίδες.
Σταδιακά και μέσα στην νύχτα/ξημερώματα Κυριακής τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τμήματα των Κυκλάδων και της δυτικής Κρητης.
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε μικρή πτώση και έως 31 βαθμούς στα βόρεια (στην Θράκη θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη), έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 21-32 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 18-30 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 17-28 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας), της Θεσσαλίας (κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας), την ανατολική Στερεά, την Αττική (κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού), την ανατολική και νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικές και νότιες) και την βορειοδυτική Κρήτη οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τοπικά έντονα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την βόρεια Εύβοια. 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 33 βαθμούς στα βόρεια (στην Θράκη θα είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη), έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 29 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, την νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 21-33 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 18-33 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-30 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-27 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020: Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο και τις βόρειες Κυκλάδες έως πολύ ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 32 βαθμούς στα βόρεια, έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο, την νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη.
Αθήνα 21-32 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 19-31 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 20-31 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-25 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (11 έως 16 Αυγούστου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται σποραδική αστάθεια στα βόρεια - καλές καιρικά συνθήκες στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο το Σαββατοκύριακο (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 7/8/2020