Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 18 Σεπτεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 19 ΕΩΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
MEDICANE ΙΑΝΟΣ
 
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις αστάθειας (Cb) στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Θεσσαλία, την δυτική Στερεά, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βορειοδυτική Κρήτη με βροχές και τοπικές καταιγίδες - εντονότερα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο, την νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Σταδιακά και προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα και θα περιοριστούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Αττική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Περαιτέρω βελτίωση το απόγευμα.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές και σποραδικές μπόρες στα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Πιερία) καθώς και στο βόρειο Αιγαίο.
Άνεμοι στο Ιονιο και το βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι. Στις Κυκλάδες, το δυτικό Κρητικό και την θάλασσα των Κυθήρων από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 26 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα της Κρήτης και της Δωδεκανήσου θα είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 20-25 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 21-27 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 21-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-28 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις νότιες Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Ηλιοφάνεια με αραίες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τις βόρειες Κυκλάδες από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 25 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα του Ιονίου, της νότιας Κρήτης και της Δωδεκανήσου θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη).
Αθήνα 14-24 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 14-24 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 17-26 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 16-22 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στην ανατολική και νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο από ΝΔ/ΔΝΔ διευθύνσεις ασθενείς.
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 25 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 25 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (σε τμήματα του Ιονίου, της νότιας Κρήτη και της Δωδεκανήσου θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.
Αθήνα 14-25 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-25 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 17-26 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 18-22 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (22 έως 27 Σεπτεμβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τις μεσες κλιματικές τιμές - την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω αγγίζοντας κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου (Εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 18/9/2020