Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 24 έως 27 Νοεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 23 Νοεμβρίου 2020
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 24 ΕΩΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
 
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο), στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως στις προσήνεμες περιοχές), την ανατολική και νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές και νότιες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της βόρειας Κρήτης.
 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης (>6000μ) στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 5-16 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 10-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-14 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στα δυτικότερα τμήματα), την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με σποραδικές βροχές σε τμήματα της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της ανατολικής και βόρειας Αττικής, των δυτικών Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης. Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, τις Εύβοιας και της Αττικής με υψόμετρο >800-1000μ καθώς και στα ορεινά της Κρήτης με υψόμετρο >1300-1500μ. Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στην βόρεια Κρήτη,
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί - στο ανατολικό Κρητικό και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 14 βαθμούς στα βόρεια, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 5-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-14 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-13 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην ανατολική Εύβοια, την ανατολική Αττική, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με σποραδικές βροχές στην βόρειας Κρήτη.
Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Κρήτης.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο έως ισχυροί - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη)
Αθήνα 4-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-18 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-13 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με σποραδικές βροχές στην βόρεια Κρήτη.
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - απο μεταβλητές διευθύνσεις στα υπόλοιπα πελάγη.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 15 βαθμούς στα βόρεια, έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 5-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-17 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-15 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Σαββατοκύριακο: 
 
Το Σαββατοκύριακο (28 έως 29 Νοεμβρίου) αναμένεται σταδιακή αλλά σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. 
Η επιδείνωση θα ξεκινήσει το Σάββατο το βράδυ αρχικά στα δυτικά και μέχρι την Κυριακή το απόγευμα θα έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
 
 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή:
Την βδομάδα (30 Νοέμβριος έως 6 Δεκεμβρίου) η τάση είναι για νέα επιδείνωση του καιρού (προσκαιρη βελτίωση στις αρχές της βδομάδας) με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 23/11/2020