Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 13 έως 15 Μαρτίου 2021 (Καθαρά Δευτέρα)

Ημερομηνία: 12 Μαρτίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 ΕΩΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις υψηλής διαστρωμάτωσης στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - καλύτερες καιρικά συνθήκες με μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας στα βόρεια.
 
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε άνοδο και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Αθήνα 4-16 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 4-15 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-16 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με τοπικές βροχές και σποραδικές μπόρες στο νότιο Ιόνιο και την νοτιοδυτική και νότια Πελοπόννησο.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν στην ανατολική Πελοπόννησο, την νότια Αττική, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με σποραδικές βροχές. 
Σημαντική επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο με βροχές και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους στο κεντρικό Ιόνιο και την Αιτωολοακαρνανία θα είναι έντονα. Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1800-2000μ.
Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας καθώς και το βόρειο Αιγαίο - πιθανή μετωπική δραστηριότητα.
 
Άνεμοι από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες από ΝΝΔ διευθύνσεις εώς ισχυροί.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα. Έντονη μεταφορά σκόνης στα νότια.
Αθήνα 6-17 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 6-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-15 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 (Καθαρά Δευτέρα): Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την δυτική Κρήτη, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >1300-1500 καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο >700-900μ.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σποραδικές βροχές σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της νότιας Εύβοιας, της νότιας Αττικής και των Κυκλάδων.
Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων μετά το απόγευμα - ένταση των χιονοπτώσεων στον ορεινό κορμό της Πίνδου και την βόρεια Πελοπόννησο.
 
Άνεμοι από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στις Κυκλάδες και το Κρητικό έως πολύ ισχυροί - στο Ιόνιο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι. Ενίσχυση των ΒΔ ανέμων μετά το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία και τον Θερμαϊκό.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα δυτικά θα είναι 6-7 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 17 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Αθήνα 6-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 7-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-13 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-17 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την βδομάδα (16 έως 21 Μαρτίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται επιδείνωση του καιρού με θερμοκρασίες σημαντικά χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (Τ στα 500hPa έως -32 βαθμούς Κελσίου και Τ στα 850hPa έως -3 βαθμούς Κελσίου) (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 12/3/2021