Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 23 έως 26 Μαρτίου 2021

Ημερομηνία: 22 Μαρτίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 23 ΕΩΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο κεντρικό Ιόνιο, την βόρεια και βορειοανατολική Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά (ακόμα και του Ιονίου) καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με υψόμετρο >500-900μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες - τοπικά έντονα φαινόμενα στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη). Οι μέγιστες θα σημειωθούν πριν το μεσημέρι - στα σημαντική πτώση στην συνέχεια.
Αθήνα 4-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 3-7 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-13 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Μαγνησίας, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >400-800μ - τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στην κεντρική Εύβοια και πιθανές χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί στα βόρεια προάστεια της Αθήνας. 
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην ανατολική Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >200-400μ - αργά το βράδυ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Ξάνθης, της Δράμας, της Καβάλας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο βορειοανατολικό Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, εντονότερος στα υψίπεδα της δυτικής Μακεδονίας.
Αθήνα 0-12 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 0-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 6-12 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 6-9 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 (Ημέρα Ανεξαρτησίας και Ευαγγελισμός Θεοτόκου): Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Μαγνησίας, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >300-600μ - τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στην Εύβοια και την βόρεια Αττική έως και τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στα βόρεια από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και νότια και έως 9 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη). Ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, εντονότερος στα υψίπεδα της δυτικής Μακεδονίας.
Αθήνα 5-8 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη -2-9 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-10 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις σε τμήματα του βόρειου Αιγαίου, του νότιου Ιονίου και της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών. Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα με υψόμετρο >800μ.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στις Κυκλάδες έως ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και έως 13 βαθμούς στα βόρεια, έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκανησα θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.
Αθήνα 0-12 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 0-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 3-12 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 1-11 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (27 έως 28 Μαρτίου) αναμένονται καλές καιρικά συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - πυκνότερες νεφώσεις την Κυριακή στα ανατολικά και νότια.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την εβδομάδα (29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου) αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας (σε χαμηλότερα όμως επιπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές) και σποραδικά φαινόμενα στα ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά. (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 22/3/2021