Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 20 έως 23 Ιουλίου 2021

Ημερομηνία: 19 Ιουλίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 20 ΕΩΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
 
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στα ανατολικά ορεινά), της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική), της ανατολικής Θεσσαλίας, της βορειοανατολικής Στερεάς και της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα νωρίς το πρωί θα είναι έντονα στον άξονα Όλυμπος-Όσσα-Πήλιο.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΝΔ/ΝΝΔ διευθύνσεις μέτριοι - στα υπόλοιπα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς. Θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 33 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 35 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 31 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 21-33 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 20-33 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 21-30 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεων αστάθειας (Cb) σε τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στην Καβάλα και την Θάσο), της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική και τις Σέρρες), της Μαγνησίας, των Σποράδων και της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας με σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες - τοπικά έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στην Καβάλα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την θάλασσα της Ρόδου από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις έως ισχυροί. Θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 35 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 38 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 3-5 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 23-37 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 21-36 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 19-27 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 20-29 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχες.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Κρητικό και το Ικάριο έως ισχυροί - θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε πτώση - έως 30 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη), έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 5-7 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 22-33 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 20-31 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 22-32 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 20-28 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021: Τοπικές αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) με σποραδικούς όμβρους τις πρωινές κυρίως ώρες σε τμήματα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερέας και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - θαλάσσια αύρα τις μεσημεριανές ώρες στις παράκτιες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε επίπεδα χαμηλότερα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 30 βαθμούς στα βόρεια (στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη), έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 28 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη θα είναι 6-8 βαθμούς υψηλότερη).
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Θεσσαλονίκη 21-31 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 23-32 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 19-27 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (24 έως 25 Ιουλίου) αναμένεται αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας - βελτιωμένος καιρός την Κυριακή. Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου) αναμένονται καλές καιρικά συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο και σε πολύ υψηλά επίπεδα στα μέσα της εβδομάδας. (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 19/7/2021