Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 16 έως 18 Οκτωβρίου 2021

Ημερομηνία: 15 Οκτωβρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 16 ΕΩΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021: Αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, του κεντρικού και νότιου Ιονίου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με βροχές και τοπικές καταιγίδες - τα φαινόμενα κατά τόπους (τις πρωινές κυρίως ώρες) στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία, το νότιο Ιόνιο και την βορειοδυτική Πελοπόννησο θα είναι έντονα.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν στην Αττική, την νότια Εύβοια και τις Κυκλάδες και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες (πρόσκαιρα ίσως και τοπικά έντονη καταιγίδα στην ανατολική Αττική)
 
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΝΔ διευθυνσεις μέτριοι, στο Ιόνιο και τον Θερμαϊκό από ΒΔ διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ θα επικρατήσουν και στο Αιγαίο ΒΔ άνεμοι.
 
Θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 16 βαθμούς στα βόρεια, έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 22 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 13-20 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 12-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 18-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-21 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 12-15 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 9-14 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα της νότιας Χαλκιδικής, των Σποράδων, των βορειοδυτικών Κυκλάδων, του Ιονίου και της βόρειας Κρήτης
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την ανατολική Στερεά, την Αττική και την Πελοπόννησο και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
 
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή έως 17 βαθμούς στα βόρεια, έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 12-21 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 8-17 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 15-21 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-20 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 8-17 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 10-14 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές μπόρες στα προσήνεμα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο καιο την βόρεια Κρήτη - εντονότερα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σποραδικές μπόρες σε τμήματα της Ηπείρου και του Ιονίου.
Βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα - πιθανή υποτροπή του καιρού στην ανατολική Πελοπόννησο και τις δυτικής Κυκλάδες μέσα στην νύχτα.
 
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι, στα υπόλοιπα πελάγη από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια, σε πτώση στην νότια νησιωτική χώρα έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 11-20 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 14-19 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 15-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-19 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 14-19 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 7-16 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 19 έως 24 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας - επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με βροχές στα δυτικά, ανατολικά και νότια (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 15/10/2021