Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 23 έως 25 Οκτωβρίου 2021

Ημερομηνία: 22 Οκτωβρίου 2021
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 23 ΕΩΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
 
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες αναπτύξεις νεφώσεων (Cu) και νεφώσεις αστάθειας (Cb) σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου και της Δωδεκανήσου με βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν στην Αττική, την νότια Εύβοια και τις Κυκλάδες και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες (πρόσκαιρα ίσως και τοπικά έντονη καταιγίδα στην ανατολική Αττική)
 
 
Άνεμοι από μεταβλητές διευθυνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ θα επικρατήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ΒΔ άνεμοι.
 
Θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 22 βαθμούς στα βόρεια, έως 25 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη) και έως 24 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Αθήνα 13-23 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 12-21 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 16-22 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 11-22 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 11-22 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 10-18 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές μπόρες σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στην κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ αναμένεται πρόσκαιρη ενίσχυση των φαινομένων.
 
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ διευθύνσεις ισχυροί με τάσεις ενίσχυσης σε πολύ ισχυρούς, στα υπόλοιπα πελάγη από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι με τάσεις ενίσχυσης σε ισχυρούς.
 
Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση έως 19 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 5-7 βαθμούς χαμηλότερη), έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 23 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Μέτρια συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα της δυτικής και νότιας Ελλάδας.
Αθήνα 14-23 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 12-19 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 17-25 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 13-22 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 12-19 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 11-17 βαθμοί Κελσίου
 
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας - πιθανόν τοπικά έντονες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο.
Χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σποραδικές μπόρες σε τμήματα της δυτικής Κρήτης.
Βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα αλλά εκ νέου σοβαρότερη επιδείνωση αργά το βράδυ/ξημερώματα Τρίτης στην νότια Πελοπόννησο και την δυτική Κρήτη.
 
Άνεμοι από ΒΒΑ/ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση έως 16 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 19 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Διαυγής ατμόσφαιρα.
Αθήνα 14-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 13-16 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 16-20 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-17 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 12-16 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 9-12 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 

YouWeather Channel

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 26 έως 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται κακοκαρία με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες - πιθανή δημιουργία TLC συστήματος (Μεσογειακός κυκλώνας) στην κεντρική Μεσόγειο/νοτιοδυτικό Ιόνιο με τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα στην δυτική, νοτιοδυτική και νότια Ελλάδα και θυελλώδεις ανέμους. (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 22/10/2021