Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 8 έως 11 Φεβρουαρίου 2022

Ημερομηνία: 7 Ιανουρίου 2022
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΕΩΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
 
Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022: Χιονοπτώσεις τοπικά έντονες νωρίς τα ξημερώματα σε τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με υψόμετρο >300-500μ.
Νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους πυκνότερες με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >700-900μ. 
Σταδιακά και μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα δυτικά και βόρεια και θα επικεντρωθούν στα ανατολικά προσήνεμα - τοπικά έντονες χιονοπτώσεις σε περιοχές της Θράκης, της προσήνεμης ανατολικής Μακεδονίας, της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής (πιθανή χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας), της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο >100-400μ. Ισχυρές βροχές στα νοτιότερα πεδινά, παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα.
Περαιτέρω βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική Βοιωτία, την κεντρική και νότια Εύβοια, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα - ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, της Λέσβου, της Χίου, της Ικαρίας και της Σάμου.
 
Άνεμοι στο Ιόνιο και την βόρεια Ελλάδα από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στην κεντρική Μακεδονίας και τον Θερμαϊκό πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις - στα υπόλοιπα πελάγη αρχικά από Δ/ΔΝΔ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί σταδιακά θα στραφούν σε ΒΒΔ/ΒΔ με την ίδια ένταση.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση - έως 7 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 12 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Απουσία συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 3-12 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 4-7 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 5-11 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 1-9 βαθμοί Κελσίου
Ιωαννινα -5-5 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022: Νεφώσεις τις πρωινές ώρες σε τμήματα των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά - τοπικά έντονα φαινόμενα.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί και έως θυελλώδεις.
 
Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο - έως 11 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοπα ηπειρωτικά και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Παγετός στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Απουσία συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 1-10 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 5-11 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 9-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-8 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα -4-10 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα -4-9 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022: Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις σε τμήματα της Εύβοιας, της ανατολικής Αττικής, των Κυκλάδων και της Κρήτης με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών βροχών.
Αίθριος καιρός στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο - έως 12 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 13 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη).
Παγετός στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Απουσία συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 5-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 2-12 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-16 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 8-10 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα -1-11 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 0-10 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Άνεμοι από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή - έως 13 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
Απουσία συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 2-14 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 3-13 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 8-14 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-12 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 0-13 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 2-11 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (12 έως 13 Φεβρουαρίου) αναμένεται επιδείνωση του καιρού με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα 14 έως 20 Φεβρουαρίου αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα υψηλότερα από τις μέσες κλιματικές τιμές (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 7/2/2022