Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 8 έως 11 Μαρτίου 2022

Ημερομηνία: 7 Μαρτίου 2022
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΕΩΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
 
Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις/χιονοκαταιγίδες τις πρωινές ώρες σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρο >0-200μ (αυξημένη πιθανότητα για χιονόπτωση και χιονόστρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης). Ισχυρές βροχές στο βόρειο Αιγαίο - χιονοπτώσεις σε περιοχές της Λήμνου, της Θάσου, της Σαμοθράκης και της δυτικής Λέσβου με υψόμετρο >200-500μ.
Ηλιοφάνεια με κατά περιόδους πυκνότερες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές με σποραδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βορειοδυτικά ορεινά.
Επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι με χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της βορειοδυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με υψόμετρο >500-800μ. Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς, της ανατολικής Στερεάς, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με βροχές στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Περαιτέρω ένταση των χιονοπτώσεων αργά το βράδυ σε τμήματα της ανατολικής Ηπείρου (από το Μιτσικέλι και ανατολικότερα), την δυτική Μακεδονία και την δυτική και βορειοδυτική Θεσσαλία - μεγάλα ύψη χιονοστρώσεων.
 
Άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στο Ιόνιο και το κεντρικό Αιγαίο από ΒΔ/ΔΒΔ διευθύνσεις μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ΝΔ/ΝΝΔ διευθυνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Πεδίο χαμηλών πιέσεων στο Ικάριο Πέλαγος.
 
Θερμοκρασία σε πτώση και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές - έως 5 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη και στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη) και έως 15 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη).
Απουσία συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 5-13 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 2-5 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 7-12 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 3-13 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 2-6 βαθμοί Κελσίου
Ιωαννινα -3-4 βαθμοί Κελσίου
 
Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022: Νεφώσεις με σποραδικές χιονοπτώσεις σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (κυρίως στα νοτιότερα τμήματα), της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στα προσήνεμα τμήματα), της Θεσσαλίας,της ανατολικής Στερεάς, της Αττικής, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου με υψόμετρο >200-500μ (τα μεγαλύτερα υψόμετρο στην Πελοπόννησο) - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα με μεγάλα ύψη χιονοστρώσεων
Βροχές και σποραδικές μπόρες στο Ιόνιο, την νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη - πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Άνεμοι από ΒΑ/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγάιο από ΒΔ/ΒΒΔ διευθύνσεις έως μέτριοι. Πεδίο χαμηλών πιέσεων στην Θάλασσα της Ρόδου.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις κλιματικές τιμές - έως 5 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 7 βαθμούς στα υπόλοπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 11 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Παγετός στα κεντρικά και νόρεια ηπειρωτικά.
Απουσία συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 3-7 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 2-6 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 4-10 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-11 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 1-5 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα -3-3 βαθμοί Κελσίου
 
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις/χιονοκαταιγίδες σε τμήματα της πρόσηνεμης ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού Καβάλας), της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στην Χαλκιδική και το Άγιο Όρος), την ανατολική και νοτιοανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (κυρίως στην ανατολική Φθιώτιδα και την ανατολική Βοιωτία), την Εύβοια, την Αττική και την βορειοανατολική Πελοπόννησο με υψόμετρο >0-200μ (αυξημένη πιθανότητα για ισχυρή χιονόπτωση και στην Αθήνα).
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σταδιακή επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι σε τμήματα της Μακεδονίας με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.
Νεά σημαντική επιδείνωση αργά το βράδυ/ξημερώματα Παρασκευής στην Θεσσαλία και την ανατολική Στερεάς με τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις.
 
Άνεμοι από Β/ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο νοτιοανατολικό Αιγαίο απο ΒΒΔ διευθύνσεις έως ισχυροί. Πεδίο χαμηλών πιέσεων στο Καστελόριζο.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση - έως 4 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη), έως 5 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα ειναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη) και έως 11 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη).
Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Ελλάδας.
Απουσία συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα 2-5 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 1-6 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 2-12 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-8 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα -1-5 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα -6-3 βαθμοί Κελσίου
 
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις/χιονοκαταιγίδες σε τμήματα της προσήνεμης ανατολικής Μακεδονίας, της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και την ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο - τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αργά το απόγευμα σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές - σταδιακή επιδείνωση του καιρού μετά το μεσημέρι σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονιας, της δυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς με τοπικά έντονες χιονοπτώσεις.
 
Άνεμοι στο Αιγαίο από ΒΑ/ΒΒΑ διευθυνσεις μέτριοι έως ισχυροί - στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
 
Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο - έως 5 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη), έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα είναι και έως 2-3 βαθμούς χαμηλότερη και στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη) και στα νησιωτικά τμήματα
Απουσία συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αθήνα -3-7 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη -6-7 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 3-11 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 4-6 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα -1-5 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα -5-4 βαθμοί Κελσίου
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 
 
Το Σαββατοκύριακο (12 έως 13 Μαρτίου) αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά - μεγάλα ύψη χιονοστρώσεων σε περιοχές με υψόμετρο >400-600μ.
 
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Την βδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και βελτίωση του καιρού - θερμοκρασία σε άνοδο. (Εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο. 
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 7/3/2022