Ο καιρός στην Ελλάδα την περίοδο 16 έως 18 Απριλίου 2022

Ημερομηνία: 15 Απριλίου 2022
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 16 ΕΩΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022
 
Σάββατο του Λαζάρου, 16 Απριλίου 2022: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, πυκνότερες κατά περιόδους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Επιδείνωση του καιρού αργά το βράδυ/ξημέρωματα Κυριακής στα δυτικά και βόρεια με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
 
Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στις νότιες Κυκλάδες και το Κρητικό από Α/ΑΝΑ διευθύνσεις έως μέτριοι.
 
Βαρομετρικός χάρτης: Στα νότια κράσπεδα πεδίου υψηλών πιέσεων με κέντρο την Σκανδιναβική - δημιουργία κέντρου χαμηλών πιέσεων στον κόλπο της Σύρτης (Λιβύη)
 
Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή έως 19 βαθμούς στα βόρεια, έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στην νότια Πελοπόννησο θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και έως 21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στην Κρήτη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη).
 
Αυξημένη συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα - εντονότερη μεταφορά στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
 
Αθήνα 10-22 βαθμοί Κελσίου,
Θεσσαλονίκη 8-19 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 14-23 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 7-24 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 6-21 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 8-18 βαθμοί Κελσίου
 
Κυριακή των Βαιών, 17 Απριλίου 2022: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη, την δυτική Στερεά, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια, την βόρεια και βορειοανατολική Πελοπόννησο και το βόρειο Αιγαίο με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο >600-1400μ (τα χαμηλότερα υψόμετρα στην Μακεδονία). Τοπικά έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και στα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές μπόρες.
 
Άνεμοι στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο από ΒΑ/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, στα υπόλοιπα πελάγη από ΑΝΑ/ΝΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στις Κυκλάδες και το ανατολικό Κρητικό έως θυελλώδεις.
 
Βαρομετρικός χάρτης: Χαμηλές πιέσεις (~999hPa) στο νότιο Ιόνιο με κίνηση ΒΑ προς το βόρειο Αιγαίο.
 
Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση και σε πολή χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (τεράστια θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα βόρεια ηπειρωτικά και την νότια νησιωτική χώρα (>20 βαθμούς Κελσίου) έως 12 βαθμούς στα βόρεια (στην δυτική Μακεδονία θα είναι 8-10 βαθμούς χαμηλότερη), έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στα ανατολικά θα είναι 6-8 βαθμούς χαμηλότερη) και έως 18 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα (στο βόρειο Ιόνιο θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη και στην βόρεια Κρήτη 6-8 βαθμούς υψηλότερη).
 
Πολύ αυξημένη συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα - τοπικά πάνω από τα όρια επιφυλακής.
 
Αθήνα 11-17 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-14 βαθμοί Κελσίου 
Πάτρα 14-19 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 15-26 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 9-15 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 5-10 βαθμοί Κελσίου
 
Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022: Νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες σε τμήματα της Θράκης, της ανατολικής Μακεδονίας, της προσήνεμης κεντρικής Μακεδονίας, του βόρειου Αιγαίου, της ανατολικής Εύβοιας, των ανατολικών Κυκλάδων και την Δωδεκανήσου με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακά και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές μπόρες - χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν εκ νεόυ τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής και νότιας νησιωτικής χώρας πιθανόν με την μορφή μετωπικής δραστηριότητας.
 
Άνεμοι από ΒΒ/ΒΑ διευθύνσεις έως μέτριοι.
 
Βαρομετρικός χάρτης: Στα νοτιοδυτικά κράσπεδα χαμηλών πιέσεων με κέντρο την Ουκρανία - ψυχρή λίμνη στην δυτική Βαλκανική με κίνηση ΝΑ προς την περιοχή μας.
 
Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες κλιματικές τιμές έως 10 βαθμούς στα βόρεια, έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και έως 16 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα.
 
Σταδιακή απομάκρυνση των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης προς την ΝΑ νησιωτική χώρα.
 
Αθήνα 9-15 βαθμοί Κελσίου
Θεσσαλονίκη 6-8 βαθμοί Κελσίου
Πάτρα 13-15 βαθμοί Κελσίου
Ηράκλειο 12-15 βαθμοί Κελσίου
Λάρισα 7-11 βαθμοί Κελσίου
Ιωάννινα 2-9 βαθμοί Κελσίου
 
 
Θερμοκρασιακή τάση στα 850hPa (ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ) για το επόμενο 15ήμερο
Πηγή ensembles: www.wetterzentrale.de

Προγνωστικοί χάρτες: 

Αεροδρόμια

Θάλασσες

Εθνικό οδικό δίκτυο

Χιονοδρομικά

Παραλίες

Ορειβασία

 

YouWeather Channel

 
Μεσοπρόθεσμη προοπτική - θερμοκρασιακή: 
 
Την εβδομάδα 19 έως 24 Απριλίου (Μεγάλη Εβδομάδα και Άγιο Πάσχα) αναμένεται αρχικά κακοκαρία με σποραδικές βροχές στα ηπειρωτικά (χιονοπτώσεις στα ορεινά) και χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά νέες διαδοχικές επιδεινώσεις στην συνέχεια έως και το Πάσχα που πιθανόν να έχουμε σοβαρότερη επιδείνωση (εικόνα 1).
 
 
Εικόνα 1. Καιρική τάση το επόμενο 15ήμερο.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 15/4/2022