Καιρική εξέλιξη - Ιανουάριος 2021

Ημερομηνία: 26 Δεκεμβρίου 2020
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
 
Διανύουμε το τρίτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και ο καιρός θυμίζει περισσότερο αρχές φθινοπώρου παρά χειμώνα. Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η καιρική αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του πρώτου 10ημέρου του Ιανουαρίου (εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Ταση θερμοκρασίας για το επόμενο 15ήμερο
 
Αιτία οι εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις του κεντρικού Ατλαντικού ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Ιβιρικής - σε αντίθεση η περιοχή μας βρίσκεται στα ΝΑ κράσπεδα των χαμηλών αυτών πιέσεων με ενισχυμένο ΝΔ ρεύμα και θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές (Εικόνα 2).
 
Εικόνα 2. Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 28η Δεκεμβρίου 2020
 
Ποιά όμως η πιθανή καιρική εξέλιξη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Αναλύοντας τα τρέχοντα δεδομένα διακρίνονται κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
-Εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις στην βορειοδυτική Ευρώπη σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στον κεντρικό Ατλαντικό ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην δυτική Ευρώπη. Καλοκαιρία στην νοτιοανατολική Ευρώπη με πρόσκαιρες επιδεινώσεις μετωπικής δραστηριότητας.
-Πρόσκαιρη ενίσχυση των αντικυκλωνικών συνθηκών στο κεντρικό και βορειοανατολικό Ατλαντικό στις αρχές Ιανουαρίου αλλά με άμεση επανεμφάνιση χαμηλών πιέσεων στην Ισλανδία.
-Εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις στην βορειοδυτική Ευρώπη/Βόρεια Θάλασσα οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στον ανατολικό Ατλαντικό/δυτική Ιβιρική θα ευνοήσουν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη - με προοπτική να επηραστούν και τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης/Βαλκανικής (Εικόνα 3).
Μάλιστα αν λάβουμε υπόψιν τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των θαλάσσιων υδάτων στην περιοχή μας (SST) η πιθανή έξοδος ψυχρών αερίων μαζών στο Αιγαίο θα έχει αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας ισχυρής κυκλογένεσης (Εικόνα 4).  
 
Εικόνα 3: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 5η Ιανουαρίου 2021
 
Εικόνα 4: SST Μεσογείου
 
Επεξηγήσεις
850hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ
500hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 5500μ
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com 

Όροι Αναδημοσίευσης

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 26/12/2020