Καιρική εξέλιξη - Ιανουάριος 2021 (τρίτο δεκαήμερο)

Ημερομηνία: 19 Ιανουαρίου 2021
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021 (ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ)
 
Παρελθόν η κακοκαιρία Λέανδρος η οποία ταλαιπώρησε την χώρα για 4 ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές όχι μόνο της ηπειρωτικής αλλά και της ανατολικής και νότιας νησιωτικής χώρας (εικόνα 1).
Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα και σποραδικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες - σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα για σημαντική ψυχρή εισβολή το διάστημα 26 έως 28 Ιανουαρίου.
 
Εικόνα 1. Ταση θερμοκρασίας για το επόμενο 15ήμερο
 
Το σενάριο αυτό έχει αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης αν λάβουμε υπόψιν μια σειρά γεγονότων.
1. 22 Ιανουαρίου 2021: Εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις στην Σκανδιναβική και υψηλές πιέσεις στον ανατολικό Ατλαντικό - η διάταξη αυτή ευννοεί την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την βορειοδυτική Μεσόγειο και την κυκλογένεση στον κόλπο του Λέοντα (Gulf of Lion) (Εικόνα 2).
 
Εικόνα 2. Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 22α Ιανουαρίου 2021
 
2. 24 Ιανουαρίου 2021: Η ενδεχόμενη κυκλογένεση στον κόλπο του Λέοντα θα κινηθεί Α/ΑΝΑ προς τον κόλπο της Γένοβας και την βόρεια Αδριατική. Σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στον ανατολικό Ατλαντικό/δυτική Αφρική θα ευνοήσει την περαιτέρω κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την βόρεια Ιταλική χερσόνησο και την βόρεια Βαλκανική (Εικόνα 3).  
 
Εικόνα 3: Βαρομετρικός/Geop 500hPa χάρτης για την 24η Ιανουαρίου 2021
 
3. Στο σημείο αυτό τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν την κίνηση του χαμηλού προς την κεντρκή Βαλκανική ευννοώντας την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την Ιταλική χερσόνησο (κίνηση αυλώνα ΒΑ->ΝΔ). Η εξέλιξη αυτή θα δώσει κυκλογένεση στην Τυρρηνική θάλασσα με αποτέλεσμα να έχουμε την επανάληψη του σεναρίου της κακοκαιρίας Λέανδρος (εικόνα 4).
Εικόνα 4. Χάρτης θερμοκρασιών στα 500hPa
 
Επεξηγήσεις
850hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ
500hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 5500μ
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com 

Όροι Αναδημοσίευσης

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργο link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 19/1/2021