Χριστούγεννα 2023 και Πρωτοχρονιά 2024 - Στατιστική Εκτίμηση Καιρού

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023 ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2024 - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Μια πρώτη εκτίμηση του καιρού για το διάστημα 21 Δεκεμβρίου 2023 έως 5 Ιανουαρίου 2024 βασισμένο στο στατιστικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του YouWeather.
 
Στην ανάλυση αυτή θα αναλυθούν για πρώτη φορά δεδομένα θερμοκρασιακής απόκλισης στα 500hPa καθώς και δεδομένα υετικής απόκλισης σε συνδυασμό με τα δεδομένα θερμοκρασιακής απόκλισης στα 850hPa.
 
Θερμοκρασία στα 500hPa

Χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές έως και την Πρωτοχρονιά (οριακός αυλώνας που θα επηρεάσει κυρίως τα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα). Πρόσκαιρη απομάκρυνση των ψυχρών αερίων μαζών στις αρχές του νέου έτους.
 
Θερμοκρασία στα 850hPa

Ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων - σε άνοδο τα Χριστούγεννα και σε νέα μικρή πτώση στις αρχές του νέου έτους.
 
Precipitation

Υετός πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας (εντονότερα φαινόμενα σε Θράκη, Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Κρήτη).
Υετός πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας νησιωτικής χώρας.
Γενικευμένος υετός και στις αρχές του νέου έτους στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 
Συνδυασμένη απόκλιση
Αυξημένη πιθανότητα για κακοκαιρία την εβδομάδα των Χριστουγέννων (21-25 Δεκεμβρίου) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές.
Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα και έως την Πρωτοχρονιά (26-31 Δεκεμβρίου) στα ανατολικά ηπειρωτικά (κακοκαιρία στις υπόλοιπες περιοχές).
Νέα επιδείνωση του καιρού στις αρχές του νέου έτους (1-5 Ιανουαρίου) με χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές
 
Η μέθοδος είναι δημοσιευμένη στην πλατφόρμα MDPI:
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
MSc, Περιβαλλοντικών Σπουδών και Κλιματικής Αλλαγής
AMS member, Great Britain Journals Press member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com
 
 

Ημ/νία καταχώρησης: 13/12/2023